Als je op zoek bent naar hulp omdat je last hebt van psychologische klachten kun je als eerste stap een huisarts spreken. Vervolgens bespreek je de klachten waar je last van hebt en kun je de problemen die je ondervind in kaart brengen bij de huisarts. Na overleg kun je samen kijken naar vervolgstappen, de ernst van de klachten is natuurlijk belangrijk om de juiste behandeling te kiezen.

Maar nog een vraag die door veel mensen gesteld wordt is, wordt psychologische zorg door de zorgverzekeraar vergoed en zijn er aanvullende dekkingen mogelijk om deze zorg te vergoeden? Lees snel verder om erachter te komen hoe dit alles precies geregeld is. Wil je weten wat de maandelijkse premie voor je zorgverzekering in 2019 is? Begin dan direct met het zorgverzekering vergelijken 2018.

Heb je last van lichte psychische klachten?

Het kan zijn dat je last hebt van lichte psychische klachten. In principe is het dan meestal zo dat de huisarts je binnen de praktijk behandeld. Vaak krijg je hulp van een zogenoemde POH-GGZ medewerker. Een praktijkondersteuner Geestelijke gezondheidszorg. Deze deskundige hulpverleners kunnen op het gebied van kortdurende begeleiding een hoop zorgen uit handen nemen. De hulpverlener zal je vragen stellen over de klachten die je ervaart en kijkt naar de situatie van dit moment.

Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de situatie te verbeteren, dat kan onder andere gedaan met een aantal hulptrajecten zoals:

  • Een E-health zorgmodule, zodat je jouw klachten zelfstandig kunt aanpakken
  • Extra hulp via de praktijkondersteuner of de huisarts
  • Doorverwijzing naar een andere zorgaanbieder, zoals een GZ-psycholoog, GGZ-instelling of maatschappelijk werker.

Wat vergoed de zorgverzekeraar bij lichte psychische klachten?

De basisverzekering zorgt er voor dat de huisartsenzorg en de POH-GGZ hulp volledig worden vergoed. Je hebt daarbij geen last van het eigen risico, let er wel op dat je eigen risico betaalt voor medicijnen die worden voorgeschreven.

Heb je last van matige of ernstige psychische klachten?

Als je een goed gesprek hebt gehad met een hulpverlener of met de huisarts en blijkt dat er geen gewenste hulp geboden kan worden voor de problematiek die je ervaart kan er gekozen worden voor een doorverwijzing naar de volgende organisaties:

Behandeling van milde of complexe psychische klachten, zo kan er gekozen worden voor een GZ psycholoog of een e-health zorgtraject. Dit noemen we een generalistische basis GGZ behandeling.

Behandeling van ernstige of complexe psychische klachten wordt doorbehandeld door een gespecialiseerde hulpverlener. Denk hierbij aan behandeling door een psychiater of een opname bij een GGZ instelling met zorg en behandeling.

Als er voor een van de bovengenoemde zorgtrajecten wordt gekozen wordt er regelmatig teruggekoppeld tussen de huisarts en zorgaanbieder. Het kan ook zijn dat je na een basisbehandeling alsnog wordt doorverwezen naar een specialistische hulpverlener van het GGZ als dat nodig is. Afhankelijk van de ernst en aard van de klachten, kan er binnen de GGZ worden gekozen voor verschillende typen behandeltrajecten:

  • Kort traject: zorgtraject met e-health en behandeling
  • Middellang traject : behandeltraject met e-health en behandeling
  • Lang & Intensief traject: traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health
  • Chronisch traject: met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health voor lange termijn.

Wat vergoed de zorgverzekeraar bij matige/zware psychische klachten?

Hulp van het GGZ op generalistische basis en specialistische basis wordt vergoed door de basisverzekering. Het is daarbij wel nodig om een DSM diagnose te ontvangen en om een geldige verwijzing te verkrijgen. Het is wel belangrijk om na te denken over het feit dat je gewoon eigen risico betaalt voor deze extra zorg. Ook voor medicatie die wordt voorgeschreven is het eigen risico van toepassing.

Let goed op de natura of restitutiepolis

Je mag over het algemeen zelf kiezen bij welke psycholoog je onder behandeling wil zijn. Toch is het wel slim om te kijken naar het type zorgverzekering dat je kiest. Als je namelijk een naturapolis hebt gekozen kan het zijn dat je zorgverzekeraar een andere aanbieder heeft gecontracteerd. Bij een naturapolis kun je namelijk alleen een vergoeding eisen voor gecontracteerde zorg. Als je dan kiest voor een andere zorgverlener kan het zijn dat er maar een deel van de rekening wordt betaald.

Als je hebt gekozen voor een restitutiepolis vergoedt de verzekeraar altijd 100 procent van het wettelijke of marktconforme tarief voor zorgaanbieders die geen contract hebben gesloten met de verzekeraar. Daardoor heb je een stuk meer vrijheid bij het kiezen van een zorgverlener naar keuze.

Hoe zit het met de vergoedingen van de aanvullende verzekering?

Als je de aanvullende verzekering hebt afgesloten voor complementaire geneeswijzen of psychosociale therapieën kun je een extra vergoeding krijgen voor behandelingen, Het kan namelijk zijn dat je klachten hebt met een psychisch karakter, maar waarbij er onvoldoende wordt vergoed via de basisverzekering. Let wel op sommige alternatieve geneeswijzen zijn afgeschaft door sommige zorgverzekeraars.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...