Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering ?
Jaarlijks kun je een nieuwe zorg verzekering kiezen. Maar met de uze uit zo’n 50 verschillende aanbieders is het moeilijk om te kiezen. Dat snappen wij. Daarom helpen we je graag om de voor jou beste zorgverzekering te kiezen. Hieronder vind je alle informatie waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe zorg verzekering kiezen wilt.

Nieuwe zorg verzekering kiezen
Wil je een nieuwe zorg verzekering kiezen? Je hebt tot en met eind december om over te stappen. Je lopende zorg verzekering wordt dan automatisch opgezegd door de nieuwe verzekering. Wanneer je voor 1 januari van het nieuwe jaar zelf je zorgverzekering opzegt, heb je tot en met 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten.
Ieder jaar vanaf half november wordt de nieuwe premie voor het nieuwe jaar bekend gemaakt door de zorgverzekeraars. Je krijgt van je huidige verzekeraar ook een brief in die periode over de nieuwe premie. Meestal zijn er wel wijzigingen in de premie of in de dekking. Let hier goed op. Het is mogelijk dat een andere verzekeraar een beter aanbod voor je heeft, welke (op dat moment) beter bij je eigen wensen past. Je kunt dan alvast starten met je zorg verzekering uit te kiezen en kijken of overstappen naar een andere verzekering handig en voordeliger voor je is.

Basis verzekering kiezen
Iedereen, jong of oud, die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basis zorg verzekering af te sluiten. Vanaf 18 jaar moet je voor deze verzekering premie betalen. Je kunt kiezen uit een zogenaamde naturapolis of een restitutiepolis. De inhoud van deze basisverzekeringen is gelijk. De premie én de inhoud van deze pakketten kan ieder jaar veranderen. Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis zit in de vrijheid van keuze van je zorgverleners en de premie. Wil je naar een bepaald ziekenhuis? Bekijk dan met welke verzekeraars deze instelling een contract heeft. Wanneer dit het geval is, kun je het beste voor een naturapolis kiezen, je kunt dan altijd in je eigen ziekenhuis terecht en de kosten worden direct bij de verzekeraar ingediend. De premie voor deze polis is in het algemeen namelijk goedkoper dan een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis moet je de zorgkosten vaak voorschieten. Na afloop kun je de gemaakte kosten terugvragen bij je verzekering. Eerste hulp en ambulancevervoer krijg je bij alle ziekenhuizen in Nederland vergoed.

Eigen risico zorg verzekering kiezen
Als je zorg nodig hebt die onder de basis verzekering valt, moet je de kosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betalen. Dit geldt niet voor onder andere de zorg door de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, bruikleenartikelen, de griepprik voor risicogroepen, bevolkingsonderzoeken en thuiszorg (verpleging). Iedereen vanaf 18 jaar met een basisverzekering heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Je kunt ook kiezen uit een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, €300,-, € 400,- en € 500,-. Dit laatste komt neer op een totaal eigen risico van maximaal € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. Maar, als je veel medicatie gebruikt of als je vaak naar het ziekenhuis moet voor een behandeling? Dan kun je beter niet je eigen risico vrijwillig verhogen. Het kan ook zo zijn dat je voor bepaalde zorgkosten een eigen bijdrage moet betalen.

Aanvullende zorg verzekering kiezen
Een aanvullende verzekering is een verzekering die je kunt afsluiten naast de verplichte basisverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles, alleen de basis. Als je hoge ziektekosten hebt of verwacht, is een aanvullende verzekering verstandig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor de tandarts, zorg in het buitenland en allerlei therapieën.
Een aanvullende zorg verzekering sluit je af voor de zorgkosten die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Denk je bepaalde zorg nodig te hebben? Dan is het slim om ook aanvullende verzekeringen te vergelijken. Het is verstandig om na te gaan van welke zorg je gebruik maakt in het komende jaar. Je kan natuurlijk nog niet precies zeggen welke zorg je wel en niet gaat gebruiken, maar je kan op basis van het voorgaande jaar vaak wel een inschatting maken. Zo weet je vaak wel of je kraamzorg nodig zal hebben. Ga je vaak naar een fysiotherapeut? Dan is het waarschijnlijk verstandig om hiervoor een aanvullend pakket te kiezen. Kies je voor een aanvullende zorgverzekering, dan wil dat niet zeggen dat je verzekeraar ook daadwerkelijk alle zorgkosten voor je vergoedt. Meestal gaat het om een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding (bijvoorbeeld per behandeling). Heb je meer hulp nodig, dan moet je die uiteindelijk nog zelf betalen.
Wat de goedkoopste aanvullende zorg verzekering is voor jou, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt namelijk af van welke dekking je wilt en van je eigen gezondheidssituatie situatie. Een vrouw met een gezin met kinderen heeft meestal andere wensen dan ouderen. Wat voor jou de beste en voordeligste zorg verzekering is ontdek je door bijvoorbeeld zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Tandarts zorg verzekering kiezen
Vanaf 18 jaar wordt de tandarts niet meer vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor kun je wel een aparte aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorg verzekering. Maar veel mensen hebben eigenlijk geen tandartsverzekering nodig. Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandartsverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Je behandeling bij de tandarts zelf betalen is dan voordeliger.

Overstappen
Je kunt maar een keer per jaar overstappen, alleen aan voor het einde van het jaar. Hiervoor moet je wel je oude zorg verzekering voor 1 januari opzeggen. Sluit je voor 1 januari een zorg verzekering af? Dan zal je nieuwe zorgverzekeraar vaak je oude zorg verzekering opzeggen. Je overstap wordt dan voor je geregeld. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Je kunt ook je zorg verzekering zelf voor 1 januari opzeggen. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorg verzekering af te sluiten. Met bovenstaande informatie gaat een zorg verzekering kiezen je vast lukken!