Iedereen heeft het denk ik wel meegekregen, de IJsselmeerziekenhuizen die failliet zijn gegaan in de afgelopen tijd. Huisartsen die gevestigd zijn in de regio van de failliete ziekenhuizen hebben naar buiten gebracht dat steeds meer mensen zorg nu mijden. In de meeste gevallen gaat dit over mensen met lagere inkomens, zij willen of kunnen vaak de reiskosten naar een ander ziekenhuis niet betalen. 

Waarom mijden mensen nu zorg?

Huisartsen uit de regio hebben geconcludeerd dat steeds meer mensen met een laag inkomen weigeren om naar het ziekenhuis te gaan in een andere regio. Dit puur door de duurdere reiskosten. Het is simpelweg gewoon zo dat deze mensen het niet meer kunnen betalen.

Mensen met een laag inkomen worden wel gesteund door zorgverzekeraars, ze krijgen namelijk gedeeltelijk de kosten vergoed, maar dit is vaak niet goed genoeg. Voor de mensen die echt met geldproblemen zitten en per se zorg nodig hebben, dan kunnen ze aanspraak maken op de gemeente regeling. Vergelijk zorgverzekeringen om erachter te komen waar je de meeste vergoeding krijgt voor reiskosten naar het ziekenhuis.

Mensen nemen hierdoor risico’s

In een uitzending van Nieuws en Co is er een huisarts uit Lelystad op bezoek geweest. Deze huisarts vertelde dat er een patiënt was met diabetes, die zo snel mogelijk naar het ziekenhuis werd doorverwezen door een ontsteking. Echter is het zo dat de patiënt weigerde om naar het ziekenhuis te gaan door de reiskosten. Nu wacht de patiënt totdat die vervoerd kan worden met een ambulance.

Ook artsen ervaren nadelen

Natuurlijk hebben patiënten last van het faillissement, maar ook artsen en specialisten die werkzaam waren ervaren flinke nadelen. Veel artsen en specialisten voelen zich bedrogen door collega’s van het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk. Er is namelijk van tevoren toegezegd dat deze artsen en specialisten verder konden werken in het St Jansdal-ziekenhuis.

50 miljoen euro schuld

De Ijsselmeerziekenhuizen zijn dus failliet en hebben een flinke schuld opgebouwd van €50 miljoen. Uit een verslag dat is ingediend bij de rechtbank staat dat er 524 partijen zich hebben gemeld voor geld van het ziekenhuis. Het totale bedrag van deze 524 partijen komt neer op €22,3 miljoen. Verder zijn er andere grote schuldeisers zoals ING en Stichting Waarborgfonds voor de Zorg. Samen eisen ze een bedrag van €25,5 miljoen. Samen komt dit neer op een totale schuld van €50 miljoen.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...