We hebben er al eerder over geschreven dit jaar. Maar bij het kiezen van de zorgverzekering is het soms nog steeds moeilijk om in te schatten bij welk ziekenhuis je nu precies terecht kunt. Het ligt er maar net aan welke polis je kiest. Ook dit jaar zijn ziekenhuizen en verzekeraars weer erg laat met het sluiten van de gewone contracten.

Het was vorig jaar namelijk ook vrij laat in december voor dat consumenten precies wisten waar ze aan toe waren. In Nederland hebben we 4 grote zorgverzekeraars en deze hebben een ruime maand voor het einde van 2018 nog niet alle ziekenhuizen gecontracteerd. Lees snel verder om er achter te komen hoe ver zorgverzekeraars nu zijn en hoe het nu zit met die vrije zorgkeuze.

Hoeveel ziekenhuizen zijn er nu inmiddels gecontracteerd door zorgverzekeraars?

Zilveren Kruis zit op 55%, VGZ op 35% en CZ op 61%. Menzis wil niet in het openbaar reageren over de vraag over de totale percentages m.b.t. het afsluiten van contracten met zorgverzekeraars. Je hebt bij de meeste zorgverzekeringen geen vrije zorgkeuze meer, voor volledige vergoeding moet je dan naar gecontracteerde ziekenhuizen.
Het is dus raar dat er nu in begin December nog steeds geen volledige duidelijkheid is over de contractering van ziekenhuizen.

De Consumentenbond liet in een reactie weten totaal niet tevreden te zijn met de werkwijze van de verzekeraars, sommige patienten weten nu nog steeds niet of ze naar een ziekenhuis in de buurt kunnen.

Hoe zit het nu precies met zorg contractering door de grote zorgverzekeraars?

CZ heeft veel verzekerden in Brabant, maar wat opvalt is dat er nog steeds weinig ziekenhuizen in Eindhoven, Tilburg en Den Bosch zijn gecontracteerd. Als je kijkt naar de Menzis verzekerden zie je dat daar veel mensen uit de Achterhoek zijn gecontracteerd, ook daar is grote onduidelijkheid over de contracten met ziekenhuizen. Dit is vervelend voor consumenten want ze lopen op dit moment namelijk het risico een deel van de behandeling zelf te moeten betalen, vrije zorgkeuze is voor veel mensen een belangrijk onderdeel.

De premies zijn inmiddels bekend gemaakt door zorgverzekeraars

Je hebt het misschien al gelezen op onze website, zorgverzekeraars hebben inmiddels al een weekje of 2 geleden de premies bekend gemaakt. Dit is verplicht, consumenten weten daardoor wat ze krijgen voor een premie. De deadline lag op 12 november maar deze is dus niet gehaald aangezien consumenten nog niet weten welke vrije zorgkeuze er beschikbaar is.

Ondanks deze negatieve berichten zien de grote zorgverzekeraars geen echte problemen. In een reactie geeft Jeppe Delver van het Zilveren Kruis aan dat het elk jaar goed komt met de contractering. Alle andere verzekeraars CZ, Menzis en VGZ geloven dat het goed komt aan het einde van het jaar. Er zijn volgens de verzekeraars een aantal zorgen voor het uitblijven van contractering met ziekenhuizen. Zo geeft Menzis aan dat de onderhandeling pas kan beginnen als het kabinet de rekenpremie vrijgeeft met Prinsjesdag. CZ geeft iets anders aan, de zorgverzekeraar heeft een beperkte groeiruimte voor ziekenhuizen. Samen mag er maar 0,8% meer behandeld worden als in 2018. Sommige ziekenhuizen vragen volgens zorgverzekeraars wel 8% meer voor dezelfde diensten dan dit jaar.

Wat raden wij aan? Simpel, wacht nog even met zorgverzekering overstappen

Het kiezen van een zorgverzekering kan nu nog best lastig zijn. Je kunt al best orienteren maar als je de vrije zorgkeuze erg belangrijk vindt kan het lastig zijn om een goed beeld te krijgen van de dekking van de zorgpolis. Als je weet dat je huidige zorgverlener is gecontracteerd kan het natuurlijk geen kwaad om jeĀ zorgverzekering vergelijken 2018 rond te maken. Wil je echt zekerheid? Wacht dan tot eind december met checken of je huidige verzekering nog past. Als dat niet zo is, dan kun je opzeggen en nog tot 31 januari met terugwerkende kracht een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Aanvullende tandartsverzekering verstandig?

Aanvullende tandartsverzekering verstandig?

In Nederland heb je de mogelijkheid om jezelf extra te verzekeren door middel van een aanvullende zorgverzekering. Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor de aanvullende tandartsverzekering, dit is dan ook de meest afgenomen verzekering. Toch hebben veel mensen...