Voldoende verzekerd zijn in het buitenland

Yes, je mag eindelijk weer op vakantie. Dan is niet het eerste waar je aan denkt de goedkope zorgverzekering, echter is dit een belangrijk iets wanneer je op vakantie gaat. Een ongelukje zit zoals altijd gezegd in een klein hoekje, dan is het natuurlijk fijn om goed verzekerd te zijn als je last hebt van een ongeluk of verzorging nodig hebt in het buitenland!

Besteed aandacht aan mogelijke zorgkosten!

Voordat je op vakantie gaat is het slim om samen met je partner vast te stellen wat voor soorten zorgkosten jullie tegen zouden kunnen komen. Een voordeel is al dat de verplichte Nederlandse basisverzekering de kosten vergoedt bij spoedeisende zorg. Onder spoedeisende zorg valt zorg die niet kan wachten totdat je terugbrengt in Nederland. Denk hierbij aan een ingrijpende operatie of een gebroken been, helaas is het niet mogelijk om de vakantie uit te zitten als dit voorkomt. Vaak worden er door de zorgverzekeraars vergoedingen betaald die gelijk zijn aan de tarieven in Nederland. Denk dus goed na bij landen waar zorg relatief duur is, denk hierbij aan landen zoals Zwitserland en Amerika.

Extra behandelkosten als je in het buitenland hulp nodig hebt

Pas op voor de extra behandelkosten die komen kijken bij een ongeluk. Je kunt hierbij denken aan reddingsacties in de bergen, zorgbemiddeling via alarmservice of ambulance vervoer. Ga je dus op wintersport en is er kans op een ongeluk in de bergen, zorg er dan voor dat je voldoende aanvullend verzekerd bent. Je kunt waarschijnlijk zelf al raden dat het niet goedkoop is om iemand te redden met een helikopter in de bergen!

Heb je helaas een ongeluk in Europa of in een van de landen waarmee Nederland speciale verdragen heeft getekend, dan wordt er door jouw zorgverzekeraar meer vergoedt dan dat zou gebeuren in een ander deel van de wereld. Als je momenteel tevreden bent met jouw zorgverzekeraar zorg er dan voor dat je contact opneemt voordat je op vakantie gaat. Jouw zorgverzekeraar kan direct uitleggen waarvoor je al verzekerd bent en wat nog verzekerd moet worden. Ook is de klantenservice ten zeerste aan te raden, zo wordt er niks over het hoofd gezien en krijg je hulp van vakbekwame werknemers.

Op vakantie naar Australië of toch binnen Europa?

Kies je ervoor om naar Australië of binnen Europa op vakantie te gaan? Vraag dan zo snel mogelijk bij jouw zorgverzekeraar een Europese Zorgkaart (EHIC), hier zitten geen kosten aan verbonden. Als je de beschikking hebt over een EHIC dan heb je recht op zorg in jouw vakantieland. Wat voor soort zorg je krijgt hangt natuurlijk af van jouw vakantiebestemming, vaak wijkt dit af van wat je gewend bent in Nederland.

Als je op vakantie gaat naar Australië dan is een EHIC voordelig, dit geeft je namelijk het recht om gebruik te maken van spoedeisende hulp in Australië. Echter is dit alleen geldig wanneer je minder dan een jaar aanwezig bent in Australië, liefhebbers van backpacking let dus op! De vergoeding die je krijgt voor spoedeisende hulp is vastgesteld met de regelgeving van het land.

Buitenlandse behandelingen

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zichzelf laten behandelen of opereren in een ander land, dit doen ze om hoge zorgkosten in Nederland te voorkomen. Echter is het niet zo dat je jouw zorgkaart hiervoor kunt gebruiken in het buitenland. Bij wanbetaling of schorsing van een zorgverzekering is het niet meer mogelijk om medische kosten te verhalen op jouw zorgkaart.

Een ongeluk heeft zich helaas voorgedaan, wat nu?

Zoals net gezegd, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het komt jaarlijks helaas nog steeds veel voor dat mensen medische zorg nodig hebben over de grens van Nederland. Gelukkig hebben we onze zorgverzekeraars die ons helpen bij een vervelend ongeluk. Als je namelijk spoedeisende of medische hulp nodig hebt op vakantie of op zakenreis dan krijg je hulp van jouw zorgverzekeraar.

Het is de bedoeling dat je bij vraag naar zorg direct contact opneemt met jouw zorgverzekeraar, als je dit zelf niet meer kunt door verwondingen bijvoorbeeld dan gebruikt het ziekenhuis jouw zorgkaart om contact op te nemen met jouw zorgverzekering. Als je toch wel in contact kunt komen met jouw verzekeraar dan kom je vrijwel altijd in contact met een Nederlands sprekende verpleegkunde en zo nodig een Nederlandse arts. Je krijgt via de telefoon vervolgens advies, hierbij kun je denken aan advies over het beste ziekenhuis, dichtstbijzijnde ziekenhuis of hoe je kunt overleven als het ernstig is.

Pas om met privé klinieken

Je hebt het vast al ergens gehoord of een reclame erover gezien, mensen die bij een ongeluk vervoerd worden naar privé kliniek en erg schrikken als ze de hoge rekening te zien krijgen! Leuk zo’n grapje, maar dit is van groot belang! Je kunt zelf wel begrijpen dat privé zorg flinke kosten met zich meebrengt! Geen paniek want jouw zorgverzekeraar informeert jou hier goed over.

Wij raden aan om ten alle tijden het altijd beschikbare noodnummer bij te hebben, ook andere belangrijke telefoonnummers en ziekenhuizen zijn verstandig om op te schrijven. Vergeet ook niet de nummers om jouw bankpassen en creditcards te blokkeren, zo zijn er nog steeds enkele Nederlanders die beroofd worden op een reis en worden achtergelaten met verwondingen. Je hebt dan natuurlijk zorg nodig, maar het is wel zo handig dat je na jouw behandeling niet met een lege bankrekening of creditcard zit te kijken! Maak desnoods meerdere briefjes voor meerdere plekken, zo kun je denken aan jouw portemonnee, koffer of toilettas. Ga je op wintersport of op vakantie naar een erg vochtig gebied? Zorg er dan voor dat jouw belangrijke informatie geplastificeerd is!

Wij wensen je alvast een geweldige vakantie zonder zorgen

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...