Tegenwoordig zijn er redelijk wat kinderen die gediagnosticeerd worden met ADHD, zij krijgen hier vaak medicijnen voor voorgeschreven. Maar hoe zit het met de vergoeding hiervoor, medicijnen zijn namelijk vaak prijzig. Voor 2019 is er vastgesteld dat de eigen bijdrage hiervoor is vastgesteld op maximaal €250. Dat betekent dat je de eerste €250 euro zelf moet betalen. In de rest van dit artikel gaan we het hebben over dit onderwerp en aandachtspunten bij het kiezen van zorgverzekeraar.

Er zitten enkele voorwaarden voor vergoeding aan verbonden

Je krijgt van de huisarts medicijnen voorgeschreven als je ADHD hebt, deze medicijnen vallen onder het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem, ook wel GVS genoemd. Dit betekent dus dat je de kosten voor deze medicijnen deels vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.

Echter is het wel zo dat er hier enkele voorwaarden aan verbonden zijn. Het is namelijk zo dat alleen de goedkoopste variant medicijnen voor ADHD wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wel kun je een ander type medicijnen vergoed krijgen, wanneer er wordt bewezen dat deze soort medicijnen beter werken voor jou.

Verschillende ADHD medicijnen

Je hebt zojuist kunnen lezen dat er verschillende soorten ADHD medicijnen op de markt zijn. Zo heb je twee soorten: langwerkende of kortdurende ADHD medicijnen. Wanneer je last hebt van ADHD, dan schrijft de huisarts in eerste instantie altijd een recept uit voor kortwerkende ADHD medicijnen. Veel mensen kennen dit medicijn als Ritalin. Ritalin wordt geheel vergoed vanuit de basisverzekering.

Ook kun je langwerkende medicijnen voorgeschreven krijgen van de huisarts. Vaak kennen mensen dit soort langwerkende medicijnen onder de naam: Concerta, Strattera of Amfexa. Helaas moet je hiervoor wel aanspraak maken op je eigen bijdrage. Het kan voorkomen dat jouw zorgverzekeraar gebruik maakt van een preferentiebeleid.

Dit betekent dat je alleen ADHD medicijnen vergoed krijgt waar de zorgverzekeraar een voorkeur bij heeft, vaak is dit de goedkoopste versie. Medicijnen die buiten dit preferentiebeleid vallen moet je helaas volledig zelf betalen.

Aanspraak maken op het eigen risico

In Nederland betaal je voor zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering eigen risico. Gelukkig blijft het eigen risico hetzelfde als bij de zorgverzekering 2018, namelijk €385. Heb je kinderen die zorg nodig hebben, dan hoef je hiervoor geen eigen risico te betalen. Helaas moeten kinderen vanaf hun 18e levensjaar wel eigen risico gaan betalen, ze moeten dan ook zelf beschikken over een eigen zorgverzekering.

Eigen bijdrage

In 2019 komt er een nieuw beleid omtrent eigen bijdrage voor medicijnen. Dit geldt voor medicijnen die vallen onder het preferentiebeleid van jouw zorgverzekeraar. In 2019 betaal je maximaal €250 eigen bijdrage. Een simpel voorbeeld: Je hebt medicijnen nodig en die kosten €400, dan betaal je de eerste €250 zelf en de rest wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar. Let wel op, dit geldt alleen voor medicijnen die vallen onder het preferentiebeleid.

Wil je geen eigen bijdrage betalen?

Het kan ook zo zijn dat je helemaal geen eigen bijdrage wilt betalen, dan kan het slim zijn om te kijken naar de aanvullende verzekeringen. Maak je gebruik hiervan, dan worden kosten voor medicijnen volledig gedekt. Bekijk voordat je een aanvullende verzekering afsluit goed naar de maandelijkse zorgpremie en de polisvoorwaarden, zo voorkom je onverwachte verrassingen en hoge kosten.

Aanvullende verzekeringen zijn niet vanzelfsprekend

We hebben het net gehad over aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten om geen eigen bijdrage te betalen, maar het kan zo zijn dat de zorgverzekeraar je weigert voor een aanvullende verzekering, dit wordt ook wel medische acceptatie genoemd. Verzekeraars zijn verplicht om iedereen een basis zorgverzekering te verschaffen, maar met een aanvullende verzekering is het een ander verhaal.

Het kan zo zijn dat de zorgverzekeraar meer informatie wil hebben over jou, als je graag gebruik wilt maken van een aanvullende verzekering. Vaak worden er dan enkele vragen gesteld over je fysieke gesteldheid.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...