Het is weer het einde van het jaar, dit betekent vaak overstappen van zorgverzekeraar. Je hebt vast al veel televisiereclames hierover gezien. De bedoeling is dat iedereen in Nederland, die wil overstappen voor 31 december is overgestapt van zorgverzekeraar. De vraag die we gaan beantwoorden in dit artikel is: Kunnen senioren ook gewoon overstappen van zorgverzekering? Lees snel verder als je hier meer over wilt lezen!

Kunnen senioren overstappen?

Het is algemeen bekend dat oudere mensen of senioren vaker zorg nodig hebben. Overstappen van basisverzekering is voor iedereen mogelijk in Nederland, de zorgverzekeraar mag namelijk niemand afwijzen. Echter is het wel zo dat zorgverzekeraars jou mogen weigeren bij aanvullende verzekeringen. Vaak wordt er bij een ouder iemand gevraagd om een medische acceptatie, hierop baseert de zorgverzekeraar haar keuze. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer je met een basisverzekering ook ineens aanvullende verzekeringen wilt.

Heb je op het moment hoge zorgkosten, dan is het gewoon mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar. Er kan gevraagd worden om medische acceptatie, maar vaak is dit niet nodig doordat er al hoge zorgkosten aanwezig zijn. Senioren kunnen dus gewoon zorgverzekeringen vergelijken en daarna overstappen.

Verplichte acceptatie

Zorgverzekeraars hebben een plicht en dat is dat ze iedereen moeten accepteren voor een basisverzekering. Ben je iemand die veel zorg nodig heeft in 2019 zoals fysiotherapie, medicijnen of een beugel? Kijk dan eens naar de aangeboden aanvullende verzekeringen, zo betaal je wat extra premie, maar ben je wel gedekt tegen hoge zorgkosten. Bekijk goed de polisvoorwaarden en verschillende aanvullende verzekeringen, deze worden door iedere zorgverzekeraar namelijk zelf bepaalt.

Zoals net gezegd is het mogelijk dat je geweigerd wordt voor een aanvullende verzekering. Voor een aanvullende verzekering moet je eerst door een bepaald aanmeldproces. Dit is per aanvullende verzekering anders. Voordat een zorgverzekeraar je accepteert kan het dus zijn dat je moet voldoen aan een aantal eisen. Dit zijn vaak deze 2 mogelijkheden, we hebben ze hieronder voor je opgesteld.

  • Vragen beantwoorden over jezelf, deze moeten uiteraard worden ingevuld naar waarheid. Doe je dit niet, dan ben je vaak niet volledig verzekerd bij zorgkosten.
  • Wil je een aanvullende verzekering voor podotherapie, dan worden er ook vragen gesteld. Vaak wordt er door de zorgverzekeraar geëist dat dit ingevuld wordt door de therapeut zelf.

Ik krijg geen aanvullende verzekering? Wat nu?

Het kan zijn dat je niet wordt geaccepteerd bij de zorgverzekeraar. Als dit het geval is dan wordt je door de zorgverzekeraar alsnog ingeschreven, maar voor een lagere dekking. In de meeste gevallen kiezen mensen er dan voor om zichzelf uit te schrijven om vervolgens op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar. Bekijk de zorgverzekering vergelijker om direct het gehele aanbod in Nederland in te kunnen zien. We hebben alle aanbieders in Nederland, denk hierbij aan: Anderzorg, Zorg en zekerheid, CZ en VGZ.