Scheiden en de zorgverzekering veranderen, waar moet je op letten?

Het is weer bijna zo ver, het is half november en het zorgseizoen van 2018 is bijna ten einde. Veel mensen weten misschien nog niet wat het zorgseizoen precies inhoud? Nou, dat is redelijk eenvoudig. Het zorgseizoen bestaat uit de laatste 6 weken van het jaar, in deze periode stappen veel mensen over naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar.

Toch zijn er soms situaties waar je rekening mee moet houden als je wil overstappen naar een andere verzekeraar. In dit artikel gaan we rekening houden met mensen die willen overstappen van zorgverzekering na een scheiding. Wil je direct vergelijken? Maak dan direct gebruik van onze handige zorgvergelijker.

Een gezamenlijke zorgpolis of apart?

Vaak is het zo dat partners namelijk een gezamenlijke zorgpolis hebben. Als jij en je (ex) partner allebei een eigen zorgpolis hebben is er niet veel aan de hand. Als de partner verhuist wordt de adreswijziging die je bij de gemeente doorgeeft ook automatisch doorgegeven aan de zorgverzekeraar.

Het kan dus ook zo zijn dat partners gezamenlijk een zorgverzekering afsluiten. Dat kan praktisch zijn als je alles bij een specifieke zorgverzekering wil regelen. In dat geval moet het wel zo zijn dat de hoofdverzekerde (de persoon die de verzekering op naam heeft) doorgeeft aan de zorgverzekering dat jullie gaan scheiden.

Zorg er voor dat je (ex) partner overstapt van zorgverzekering na de scheiding

De zorgverzekering wordt op dat moment stopgezet en hij/zij stapt over naar een andere zorgverzekeraar. Voor de hoofdverzekerde is het op dit moment niet mogelijk om over te stappen. Om te zorgen dat jij of je ex onverzekerd raakt dient de medeverzekerde gelijk een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zorg dat je dit goed communiceert met elkaar zodat je niet onverzekerd rondloopt.

Echtscheiding met kinderen en de zorgpolis

Als je uit elkaar gaat is het natuurlijk nog een stuk moeilijker als er kinderen bij betrokken zijn. De kinderen staan vaak op een gezamenlijke zorgpolis. Bij een scheiding dienen de kinderen bij een van de twee ouders op de polis bijgeschreven te worden. Is je kind student en ouder dan 18 jaar, dan werkt het wat anders. Klik op de link om hier meer over te lezen.

Een kind mag namelijk niet over 2 verschillende zorgverzekeringen beschikken. Het komt vaak voor dat een kind in zo’n situatie automatisch wordt bijgeschreven op de zorgpolis van de verzorgende ouder.
Kinderen worden gratis meeverzekerd, voor kinderen onder de 18 jaar geldt namelijk geen eigen risico. Het bijschrijven van kinderen op je eigen polis of op die van je (ex) partner kan gemakkelijk online of via de telefoon.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...