Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft zijn prijzen drastisch verlaagd, wel tot 80%. Het medicijn wordt toegediend door middel van een injectie en kostte voorheen nog €600 per stuk. Er is onderzoek gedaan naar de prijzen verandering door het Financieele Dagblad.

Medicijn voor reuma wordt veel gebruikt

Helaas zijn er nog flink wat mensen in Nederland die last hebben van reuma, zij hebben hier natuurlijk medicijnen voor nodig. Echter zijn de kosten van deze reumamedicijnen erg hoog, zeker een van de duurste medicijnen die verkrijgbaar is. Een gemiddelde patiënt heeft 20 injecties per jaar nodig. Het medicijn Humira is geschikt voor de ziekte van crohn, darmziekte of reuma. Als je alle injecties per jaar bij elkaar optelt, dan zijn deze patiënten vaak tussen de €11.000 en €15.000 euro kwijt aan medicijnkosten. Er zijn verschillende zorgverzekeraars zoals Menzis, VGZ en zorgverzekeraar CZ die de prijsverlaging hebben bevestigd via officiële kanalen. Gelukkig worden medicijnen zoals bloedverdunners en ritalin vergoed vanuit de basisverzekering.

Patent over medicijn Humira is verlopen

Je hebt net kunnen lezen dat het patent op het medicijn Humira is verlopen afgelopen oktober. Dit betekent dat andere farmaceutische bedrijven ook dit medicijnen mogen gaan produceren. Er worden dan eigen versies gemaakt, dit betekent meer aanbod waardoor de prijs daalt. Zo zouden er nu al 5 andere grote farmaceutische bedrijven hebben geïnvesteerd in de productie van het medicijn Humira. Bij voormalig fabrikant AbbVie worden er nu flinke kortingen gegeven, zodat het marktaandeel verlies zo klein mogelijk blijft.

Er is onderzoek gedaan door het ACM

Door het ACM is er onderzoek gedaan naar het reumamedicijn Hurima, dit is gedaan in juni 2018. Uit het onderzoek is gebleken dat prijzen voor dit medicijn erg hoog zijn, terwijl er andere soorten medicijnen voor reuma te verkrijgen zijn. Veel mensen en zo ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt het apart dat er een prijsdaling plaatsvindt van maar liefst 80%.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...