Overstappen zorgverzekering

Tegen het einde van het jaar maken alle zorgverzekeraars hun premies en vergoedingen voor het nieuwe jaar bekend, en je huidige zorgverzekeraar stuurt je een aanbod voor het voortzetten van je verzekering, meestal in de maand november.

Overstappen zorgverzekering? Waar moet ik op letten

Dat is voor veel mensen het moment om hun eigen zorgverzekering nog eens goed te bekijken én te vergelijken met andere verzekeringen. Kijk goed naar het aanbod van je huidige verzekeraar: wat is er veranderd in het zorgpakket? In hoeverre verandert jouw premie?

Als je wil overstappen van de ene verzekeraar naar de andere moet je dat besluit nemen vóór 1 januari en je huidige verzekering ook vóór die datum opzeggen.

Daarna heb je tot 1 februari tijd om een andere verzekering af te sluiten. Let op: zorg dat je vóór 1 februari een nieuwe verzekering hebt, vanwege de verzekeringsplicht loop je anders het risico op een flinke boete omdat je dan onverzekerd bent.

Tussentijds overstappen (dus na 1 januari) kan alleen in bepaalde situaties, zoals een echtscheiding of wanneer jouw zorgverzekeraar zijn polisvoorwaarden verandert.

Door een overstap te maken kan je enerzijds een verzekering kiezen die beter past bij jouw huidige situatie en wensen, en anderzijds kan je geld besparen.

Om op het eerste in te gaan: er kan iets veranderd zijn in je gezinssituatie. Je wil samen met je partner op één polis, er is gezinsuitbreiding geweest, of een kind is zelfstandig gaan wonen. Hierdoor kan het zijn dat een andere zorgverzekering beter past (en wellicht ook goedkoper is) dan de verzekering die je nu hebt. En er zijn meer veranderingen die van invloed kunnen zijn.

Het tweede punt, geld besparen, spreekt natuurlijk iedereen aan. Als je bijvoorbeeld het afgelopen jaar veel tandartskosten hebt gehad, door een aantal dure behandelingen, is de kans groot dat dat komend jaar veel minder zal zijn. Andersom geredeneerd: als je de afgelopen jaren weinig ziektekosten hebt gehad maar al weet dat je komend jaar een ingrijpende operatie zal ondergaan kan dat een flinke kostenpost zijn. Wat gaat jouw verzekeraar daarvan vergoeden?

Voor beide veranderingen is het de moeite waard om wat tijd te investeren in het vergelijken van diverse zorgverzekeringen, de te ontvangen vergoedingen en uiteraard de te betalen premies.

Dit kan je natuurlijk helemaal zelf doen, maar tegenwoordig zijn er ook voor zorgverzekeringen diverse vergelijkingssites, waarbij je heel handig verzekeringen naast elkaar zet en op een aantal punten kan vergelijken.

Je vult je leeftijd, gezinssituatie en een aantal andere gegevens in, je bepaalt voor jezelf welk eigen risico je wil dragen (het bedrag dat je zelf betaalt voordat de verzekeraar gaat uitkeren) en welke extra (aanvullende) dekkingen je belangrijk vindt.

Draag je een bril of contactlenzen, heb je regelmatig tandartskosten, maak je gebruik van fysiotherapie en ben je bereid wat meer premie te betalen om zodoende deze kosten vergoed te krijgen? Je vinkt het aan en het wordt in de vergelijking meegenomen.

Heb je kinderen die door de tandarts naar de orthodontist worden doorverwezen (en dat geeft een tandarts vaak al ruim van te voren aan): idem dito. Wellicht maak je liever gebruik van alternatieve geneeswijzen?

Ook dit is een belangrijke factor waar de ene verzekeraar anders mee omgaat dan de andere. Tot slot: zorgverzekeraars sluiten ook ieder jaar nieuwe contracten of met zorgverleners. Als het voor jou belangrijk is dat je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis van jouw keuze kan (blijven) gaan, check dan of dit gecontracteerd is.

Overstappen zorgverzekering? Onze tip!

Let niet alleen op de te betalen premie. Sommige verzekeraars stunten met erg lage en dus aantrekkelijke premies maar het gaat uiteraard om het eigen risico dat daarbij hoort, hun vergoedingen en de bijbehorende polisvoorwaarden. Het zou zonde zijn als je maandelijks bijvoorbeeld 20 euro minder premie betaalt (en denkt geld te besparen), maar je eigen risico 500 euro hoger is en je al weet dat je komend jaar zeker een aantal zorgfacturen gaat krijgen. Het kan helpen om een schatting te maken van de zorgkosten die je zeker gaat maken en van de zorgkosten die waarschijnlijk of mogelijk ook gaan komen. Je kan daarbij ook de zorgfacturen van de afgelopen jaren als uitgangspunt nemen. Het geeft je geen zekerheid voor de zorgkosten van komend jaar, maar je moet ergens van uitgaan voor het maken van een goeie vergelijking.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zorgverzekering overstappen
Author Rating
51star1star1star1star1star