Het einde van het jaar nadert en dat betekent massaal overstappen van zorgverzekeraar. Het is van belang dat je overstapt voor het einde van het jaar en daar helpt een goede vergelijker bij. Ook is het handig om te weten waar je op moet letten en daarom hebben we een aantal belangrijke punten onder elkaar gezet! Lees snel verder als je meer wilt weten over zorgverzekering kiezen.

Besteed aandacht aan de basisverzekering

Zoals waarschijnlijk iedereen weet is het verplicht om in Nederland te beschikken over een basisverzekering. Je krijgt de mogelijkheid om te kiezen uit drie verschillende soorten basisverzekeringen: naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis. Hieronder gaan we elk soort basisverzekering bespreken en waar je op moet letten.

Natura verzekering

Kies je voor een natura verzekering dan kun je bij redelijk wat zorgverleners terecht voor zorg. Denk hierbij aan apotheken, huisartsen en ziekenhuizen. Echter is het wel zo dat je niet altijd zelf kunt kiezen waar je zorg wilt ontvangen, je zorgverzekeraar moet namelijk afspraken gemaakt hebben met jouw zorgverlener, let hier dus op! Kosten worden wel direct betaalt door de zorgverzekeraar. Uiteraard is het gewoon mogelijk om naar een ziekenhuis te gaan waar geen afspraken mee gemaakt zijn, maar je krijgt dan maar tot maximaal 70% van de gemaakte kosten vergoed.

Restitutieverzekering

Kies je voor een restitutieverzekering dan kun je zelf kiezen waar je zorg wilt ontvangen. Zo kun je zelf kiezen naar welke apotheek of ziekenhuis je gaat. Een echte basisverzekering voor mensen die zelf willen beslissen waar ze behandelt willen worden zonder afhankelijk te zijn van afspraken.

Combinatiepolis

Vaak krijg je bij de zorgverzekeraar ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatiepolis. Sommige zorg wordt dan vergoed op dezelfde manier als een naturaverzekering en andere zorg wordt weer vergoed op dezelfde manier als een restitutiepolis. Kies je voor een combinatiepolis? Bekijk dan goed de polisvoorwaarden om te zien welke zorg op welke manier vergoed wordt.

Kiezen voor vrijwillig eigen risico?

Eigen risico zijn de kosten die we zelf moeten betalen voor bijvoorbeeld een behandeling bij de fysiotherapeut. We hebben in Nederland een verplicht eigen risico, deze bedraagt in 2019 net zoals in 2018 €385. Naast je verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico tot maximaal €500 extra. Als je deze keus maakt dan wordt je hiervoor beloont door je zorgverzekeraar met een korting op je maandelijkse premie.

Maak geen gebruik van vrijwillig eigen risico wanneer je denkt veel zorg nodig te hebben in 2019. Doe je dit wel en moet je uiteindelijk toch wel gebruik maken van zorg dan kunnen de kosten hoog oplopen, let hier dus goed op en ben realistisch. Ben je 100% zeker dat je weinig zorg gaat ontvangen in 2019, dan kan een hoger eigen risico voordelig voor je zijn.

Kiezen voor aanvullende verzekeringen

Steeds meer mensen kiezen in Nederland voor aanvullende verzekeringen. Je kunt een aanvullende verzekering nemen als je bepaalde soort zorg vergoed wilt hebben, hierbij kun je denken aan tandartsbehandelingen, podotherapie, etc. Vaak valt dit buiten de basisverzekering en moet je aanspraak maken op een aanvullende verzekering. Bedenk goed voor jezelf of je zorgkosten verwacht door bijvoorbeeld tandartsbehandelingen, dan is het slim om te kijken naar aanvullende verzekeringen.

Maakte je vorig jaar ook al gebruik van aanvullende verzekeringen, dan is het slim om goed te kijken of er niks is veranderd in de polisvoorwaarden. Dit wordt overigens ook aangegeven in onze vergelijker. Denk hierbij aan de hoogte van de premie, waar je zorg kunt ontvangen en wat er vergoedt wordt.

Voorkom hoge tandartskosten

Je kunt hoge tandartskosten voorkomen door te kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering. In Nederland maakt vrijwel ieder huishouden gebruik van een aanvullende tandartsverzekering. Ben je iemand die niet vaak naar de tandarts gaat? Dan is dit niet erg interessant voor jou en kun je deze aanvullende verzekering achterwege laten. Heb je kinderen en wordt er een beugel verwacht? Kijk dan naar aanvullende tandartsverzekeringen, vaak zijn de kosten van een beugel erg hoog.

Stijging van de zorgpremies

In 2019 gaan de zorgpremies omhoog, dit betekent dat we meer gaan betalen voor onze zorg. Helaas is dit het geval bij alle zorgverzekeraars in Nederland en komt dit door nieuwe medicijnen en de dure zorgverlening. Bekijk dit goed bij het vergelijken en overstappen van zorgverzekeraar, ook de polisvoorwaarden kunnen voor 2019 aangepast worden. Voorkom onnodige kosten en kijk goed naar de stijgende premies.

Kiezen voor een collectieve zorgverzekering

Naast al deze opties kun je kiezen voor een ander soort zorgverzekering en dat is een collectieve zorgverzekering. Vaak worden dit soort zorgverzekeringen aangeboden door werkgevers. Let er wel op dat dit niet altijd het goedkoopst is, vaak is het voordeliger om niet collectief te verzekeren. Bekijk dit goed in onze vergelijker. Het kan namelijk voorkomen dat je bij een collectieve zorgverzekering verzekerd bent voor zorg die je niet nodig hebt. Dit moet ergens van betaald worden en dat zie je dus terug in de hoogte van de zorgpremie bij een collectieve zorgverzekering. Check onze vergelijker en zie direct het gehele aanbod van zorgverzekeringen in Nederland.