Steeds meer mensen overwegen het overstappen van zorgverzekering. Je hebt tegenwoordig ook steeds meer informatie nodig over polissen omdat ze steeds ingewikkelder worden door de vrije zorgkeuze en alles wat daar bij komt kijken. Als je een wat duurdere polis overweegt omdat je speciale behoeften hebt kun je rekening houden met een aantal zaken om een perfecte keuze te maken.

Steeds meer mensen stappen over via het internet

Tegenwoordig wordt er steeds meer overgestapt via het internet. Pricewise deed onderzoek en kwam er achter dat 1 op de 6 Nederlanders overweegt om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Als alles tegenvalt en er maar 1 op de 12 mensen overstappen dan betekent dat nog steeds een substantiële stijging. Afgelopen jaar stapten er al ruim 6% van alle verzekerden over.

Premies zorgverzekering 2019 zijn bekend geworden

De premies zijn inmiddels bekend geworden, dat moest namelijk gebeuren voor 12 november 2018. Het eigen risico bleef dit jaar hetzelfde, omdat er tegenwoordig steeds meer gebruik wordt gemaakt van vrije zorgkeuze wordt de keuze voor een verzekering niet makkelijker. De basisverzekering kun je gewoon opzeggen tot 31 december 2018. Je kunt daarna niet meer opzeggen, wel kun je nog tot 1 februari 2019 een basisverzekering afsluiten bij een van de concurrerende zorgverzekeraars.

Voor de aanvullende verzekeringen gelden dezelfde deadlines. Wel is het mogelijk om bij sommige verzekeraars tussentijds de aanvullende verzekering aan te passen als er bijvoorbeeld een nieuwe vorm van zorg nodig is.

Let op de vrije keuze als je zelf wil kiezen waar je de behandeling afneemt

Als je een nieuwe zorgverzekering uitkiest is het niet slim om alleen naar de maandelijkse premie te kijken. Goedkoop is natuurlijk vaak duurkoop, zeker als je dan ook nog eens zorg nodig hebt die niet wordt gedekt in de zorgverzekering. Ook hangt de keuze af van de zorg die je denkt nodig te hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je zelf wil bepalen bij welke behandelaar je de zorg afneemt.

Er zijn tegenwoordig diverse polissen beschikbaar geworden onder de zorgverzekeringen. Zo kun je kiezen voor een natura, restitutie, budget of combinatiepolis. Bij elke polis is het zo dat je onder meer bepaalt bij hoeveel zorgaanbieders je behandelingen vergoed krijgt.

Als je naar alle afzonderlijke polissen kijkt biedt de restitutiepolis je de meest vrijheid. Uiteraard betaal je daar ook voor, je moet denken aan 5 euro per maand meer in vergelijking met de goedkopere naturapolis. Je kunt met deze polis namelijk alleen behandelingen vergoed krijgen van zorgverleners die een contract hebben met de zorgverzekeraar.

Let goed op als je een restitutiepolis hebt gekozen

Je hebt met een restitutiepolis de volledige vrijheid over de keuzevrijheid in zorgverleners. Je hoeft dan niet verplicht te kiezen voor een gecontracteerde behandelaar als je de kosten vergoed wil krijgen. Toch is dit maar deels waar, want het kan namelijk voorkomen dat zorgverzekeraars het ”marktconforme bedrag” overmaken als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.

Soms wordt er een marktconform bedrag uitgekeerd

Het kan daardoor zijn dat je minder vergoed krijgt als je ongecontracteerde zorgverlener gaat terwijl je wel een restitutiepolis hebt gekozen. Het kan zijn dat je naar een vrijgevestigde psychiater gaat die 300 euro per uur kost, terwijl de zorgverzekeraar 150 euro marktconform vindt, dan moet je de rest bijbetalen.

Het is daarom slim om vooraf te vragen naar het marktconforme bedrag voor een behandeling bij een niet gecontracteerde zorg. Vaak kun je op de websites van sommige verzekeraars de lijsten vinden met tarieven voor niet-gecontracteerde zorg en de vergoedingen bij een bepaalde polis.

Let ook goed op de wachtlijst met een restitutiepolis

Het kan ook zijn dat je op de wachtlijst terecht komt bij je huidige zorgverlener. Het kan daardoor zijn dat je pas een jaar later kan terugkomen bij dat ziekenhuis. Als je over een restitutiepolis beschikt wordt je ook gewoon doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Hoe zit het met dat omzetplafond waar je wel eens over hoort?

Jij ziet er als consument helemaal niets van, maar het komt voor dat zorgverzekeraars een aantal behandelingen inkopen bij een specifieke zorgverlener. Het kan daardoor zijn de behandelingen van een bepaalde verzekeraar opgebruikt zijn, op dat moment krijgen klanten van die verzekeraar deze zorg niet meer vergoed. Kortom, er zijn genoeg dingen waar je op moet letten als je een duurdere zorgpolis afsluit. Een restitutiepolis betekent dus lang niet altijd dat je volledig verzekerd bent voor alle zorg die je ontvangt. Wil je zeker weten dat je de juiste zorgpolis kiest? Begin dan direct met zorgverzekering vergelijken 2018.