In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben, dit moet dan wel betaalt kunnen worden. Om deze reden proberen gemeenten en overheid zorg betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen. Mensen die hier mee te maken hebben krijgen elke maand toeslagen en worden geholpen met speciale regelingen tussen verzekerde en verzekeraar. Daarnaast hebben een aantal gemeenten een collectieve zorgverzekering geregeld met flinke korting, maar hebben de lagere inkomens hier profijt van? We hebben het er verder over in dit artikel.

Waar hebben we naar gekeken?

We hebben het aanbod van collectieve zorgverzekering van een aantal gemeenten met elkaar vergeleken. Zo hebben we gekeken naar de maandelijkse zorgpremie voor aanvullende verzekeringen en welke gemeenten de beste verzekering hadden geregeld.

Niet erg goedkoop

Ons team bekeek de resultaten en constateerde dat de collectieve zorgverzekering van verschillende gemeenten best duur was. Raar vonden wij, het is immers voor mensen met een laag inkomen. Echter is er een verklaring voor de relatief hoge zorgpremie. De gemeenten hebben namelijk een pakket geregeld met daarin veel vergoeding voor veel zorgkosten.

Er waren best wat verschillen

Gemeenten in Nederland zijn er veel, dus ook veel collectieve zorgverzekeringen. Er waren dus ook een aantal verschillen tussen deze zorgverzekeringen. De 4 onderstaande punten waren vaak verschillend in vergelijking met elkaar:

  • Groot verschil tussen dekking van pakketten
  • Eigen risico meeverzekerd, ja of nee?
  • Kortingen die geregeld zijn door verschillende gemeenten
  • Toeslagen vanuit de gemeente voor betaling zorgpremie

Waarom is er zoveel verschil?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er op een aantal punten flink wat verschillen tussen de collectieve zorgverzekeringen. Het kan zelfs voorkomen dat de dekking in twee gemeenten hetzelfde is, maar toch moet een gemeente meer betalen. Dit is makkelijk te verklaren. Sommige gemeenten geven namelijk meer toeslagen aan lagere inkomens. Uiteindelijk hoeven sommige mensen in een gemeente dus minder te betalen voor hun zorgverzekering.

Collectieve zorgverzekering van de gemeente

We hebben het in dit artikel uitgebreid gehad over de collectieve zorgverzekering van gemeenten, voor de lagere inkomens. Maar de vraag is, wanneer is het verstandig om hier gebruik van te maken? We leggen het je uit. Verwacht jij in 2019 veel zorg nodig te hebben, dan is het verstandig om gebruik te maken voor een gemeentepolis, dit vaak door de ruime dekking van deze polis.

Ben je kerngezond en denk je weinig gebruik te maken van zorg in 2019, dan is het niet verstandig om voor een gemeentepolis te kiezen. Het is namelijk verstandiger in deze situatie om alleen te kiezen voor een basisverzekering. We raden aan om deze te vergelijken met onze zorgvergelijker. We wensen je succes met zorgverzekering vergelijken 2018.