Zorgverzekeringen kiezen, iets wat we elk jaar weer opnieuw doen. Vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Het is namelijk zo dat we in Nederland keuze hebben uit verschillende soorten zorgverzekeringen in alle maten en vormen. Veel mensen willen precies weten wat voor soort kosten er gedekt worden, in dit artikel bespreken we de kosten die worden gedekt bij een basis zorgverzekering.

Wat is een basis zorgverzekering?

Als je in Nederland woont dan is het verplicht om een zorgverzekering afsluiten. Voor kinderen onder de 18 jaar is dit geen vereisten, kinderen worden namelijk meeverzekerd met een van de ouders. Om iedereen een kans te geven op een eerlijke zorgverzekering heeft de overheid een speciaal pakket opgesteld: de basis zorgverzekering. Elk jaar wordt er vastgelegd welke kosten vergoedt moeten worden bij een basiszorgverzekering. Zorgverzekeraars zijn ook verplicht om iedereen een basispakket te verschaffen.

Verschillende soorten zorg

Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten zorg, zo kun je een bezoek brengen aan de huisarts, fysiotherapie of podotherapie. We gaan dan ook niet elke specifiek soort zorg bespreken in dit artikel. In dit artikel gaan we vooral focussen op de meest voorkomende soorten zorg en of deze vergoed worden met een basispakket van een zorgverzekering. Wil je meer informatie over kosten die gedekt worden? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een aanbieder of te kijken op de website van de overheid welke soort zorg altijd vergoed wordt.

Bezoek aan de huisarts

Je kunt in Nederland de huisarts bezoeken zonder dat je hier eigen risico voor moet betalen, de kosten worden namelijk vergoed in het basispakket van jouw zorgverzekering. Echter is het wel zo dat je kosten moet betalen voor verder onderzoek bij een huisarts. Hierbij kun je denken aan extra lichamelijk onderzoek of medicijnen. Voor dit soort kosten moet je wel eigen risico betalen.

Tandarts behandeling

De tandarts is vaak een vorm van zorg wat flink wat kosten met zich meebrengt, de gehele kostendekking van dit soort zorg valt dan ook niet onder het basispakket van je zorgverzekering. De zorgverzekeraar maakt gebruik van twee verschillende groepen: kinderen tot 18 jaar of mensen boven de 18. Als je nog geen 18 bent dan worden kosten voor bijvoorbeeld een behandeling of controle gedekt door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je geen eigen risico hoeft te betalen voor dit soort behandelingen.

Mensen die ouder zijn dan 18 jaar worden maar voor een klein gedeelte gedekt door de zorgverzekeraar bij behandeling bij de tandarts. Kosten die worden gemaakt bij chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek vallen onder het basispakket en worden vergoed tot een bepaald punt, je moet namelijk wel nog steeds eigen risico betalen. Wil je hiervoor verzekerd zijn dan raden we je aan om te kijken naar de aanvullende verzekeringen voor tandartsbehandelingen.

Behandeling in het ziekenhuis

Het kan voorkomen dat je behandelt moet worden in het ziekenhuis, gelukkig wordt dit deels gedekt door de zorgverzekeraar. Je kunt hierbij denken aan spoedeisende hulp, operaties en bloedprikken. Echter is het wel zo dat de zorgverzekeraar aanspraak maakt op je eigen risico. In 2019 blijft het eigen risico €385.

Hoe zit het met ziekenvervoer?

Soms moet er gebruik gemaakt worden van ziekenvervoer. De zorgverzekeraar maakt onderscheid tussen twee soorten ziekenvervoer: vervoer met een ambulance of vervoer met eigen middelen en openbaar vervoer. Als het voorkomt dat je helaas gebruik moet maken van ambulance vervoer dan wordt dit vergoed in je basisverzekering, wel moet je eigen risico betalen. Een zorgverzekeraar vergoed ook alleen de kosten wanneer er sprake is van acute medische zorg.

Het kan ook voorkomen dat je meerdere malen per week naar het ziekenhuis moet vanwege een controle of behandeling, het is dan wel fijn als je deze reiskosten vergoed krijgt. Er zitten wel een paar voorwaarden aan verbonden en er wordt aanspraak gemaakt op je eigen risico door de zorgverzekeraar. Daarnaast wordt er een eigen bijdrage geëist van rond de €100. Hieronder gaan we een aantal zaken bespreken die worden gedekt door de basisverzekering.

  • Vervoer naar een behandeling voor nierdialyse
  • Vervoer naar behandelingen waar sprake is van radiotherapie, chemotherapie of immunotherapie.
  • Mensen die gebruik maken van een rolstoel
  • Mensen die afhankelijk zijn van begeleiding i.v.m. slechtziendheid

Mogelijkheid tot aanvullende verzekeringen

Zie je na het lezen dat een bepaalde soort zorg niet vergoed wordt, kijk dan eens naar de aanvullende verzekeringen die worden aangeboden. Je kunt jezelf dan verzekeren tegen onverwachte kosten zoals tandartsbehandelingen of fysiotherapie. Verder raden we ook aan om dit serieuzer te nemen wanneer je bijvoorbeeld een sport beoefent die blessuregevoelig is. Zo voorkom je onnodige en hoge kosten bij behandeling van een blessure. Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Raadpleeg dan de comment sectie onderaan dit artikel en laat jou reactie achter!