In Nederland zijn er veel ouderen en senioren die gebruik maken van een rollator, scootmobiel of traplift. Maar hoe zit het nou eigenlijk met de vergoeding voor deze hulpmiddelen? Sommige van deze hulpmiddelen worden over het algemeen vergoed of deels vergoed. We hebben ervaren dat ouderen of senioren het best moeilijk vinden om deze vergoeding te regelen voor hun nodige hulpmiddelen.

Zo zijn er verschillende soorten vergoedingen, waardoor het af en toe wat onduidelijk wordt. Sommige van de hulpmiddelen worden vergoed vanuit de zorgverzekering of vanuit de gemeente.

Zorgverzekering zorgt voor vergoeding

Steeds meer hulpmiddelen worden vanuit de basisverzekering al vergoed. Bij dit soort zorg kun je denken aan thuiszorg, ziekenhuisbedden en speciale matrassen. Ook wanneer iemand last heeft van incontinentie worden hulpmiddelen hiervoor vergoed vanuit de basisverzekering, echter zitten hier wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Als je vergoeding ontvangt vanuit de zorgverzekering in plaats van de gemeente, dan wordt er allereerst aanspraak gemaakt op het eigen risico. Het eigen risico is op dit moment en in 2019 €385. Pas wel op, zorgverzekeraars hebben wel enkele voorwaarden voor vergoeding, zo kun je niet bij elke winkel hulpmiddelen aanschaffen om ze vervolgens te laten vergoeden. Lees dus eerst goed de polisvoorwaarden, voordat je de hulpmiddelen aanschaft.

Gehoorapparaten en een kunstgebit

Veel mensen maken gebruik van gehoorapparaten of een kunstgebit in Nederland. Gelukkig worden deze kosten hiervan voor een deel vergoed. Let wel op, vaak wordt maar 75% vergoed en moet je ook aanspraak maken op je eigen risico. Heb je liever wel een vergoeding van 100%, dan is het slim om te kijken naar de aanvullende verzekeringen bij zorgverzekeraars. Je kunt deze vinden in onze zorgvergelijker. Zorgverzekering vergelijken 2018 is niet moeilijk, vul jouw persoonlijke wensen in en krijg direct het goedkoopste aanbod.

Zelfstandig blijven wonen wordt makkelijker door hulpmiddelen

Tegenwoordig gaan er veel ouderen of senioren naar een bejaardentehuis, maar toch zijn er veel mensen die dit liever niet doen. Mensen willen tegenwoordig gewoon thuis blijven wonen en de Wet maatschappelijke ondersteuning, ook wel Wmo genoemd is hiervoor aangenomen. Deze wet helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen worden vanuit deze wet vergoed.

Om het wat duidelijker te maken hebben we een aantal voorbeelden van woningaanpassingen onder elkaar gezet:

  • installatie en aanschafkosten van een traplift in huis
  • installatie en aanschafkosten van een elektrische deur
  • douchestoel voor de minder mobiele mensen
  • verhoogd toilet

Dit zijn een aantal hulpmiddelen die vergoed worden, maar hulpmiddelen die zorgen voor meer mobiliteit buitenshuis worden vaak ook vergoed. Hierbij kun je denken aan een rolstoel of elektrische scootmobiel. Dit wordt allemaal vergoed vanuit de Wmo, de gemeente is verantwoordelijk voor deze vergoedingen. Wil je aanspraak maken op deze vergoeding? Neem dan contact op met jouw gemeente en dien een verzoek in voor deze vergoeding.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...