Eigen risico, het is in Nederland niet meer weg te denken en het lijkt jaarlijks alleen maar te stijgen. Zo betalen we in 2019 een eigen risico van €385. Eigen risico zijn kosten van zorg uit het basispakket, dit betekent dat wanneer je zorg ontvangt dat je de eerste €385 zelf moet betalen. Tegenwoordig is het mogelijk om te kiezen voor een hoger eigen risico, hierdoor betaal je minder maandelijkse premie aan jouw zorgverzekeraar. In dit artikel gaan we het hierover hebben!

Waarom moet je eigen risico betalen?

Als we het hebben over betalen van eigen risico dan kun je denken aan zorg in het ziekenhuis, medicijnen of therapie. In Nederlanden hoeven we niet voor elke zorgverlener eigen risico betalen, zo kunnen we in Nederland naar een huisarts gaan zonder hier eigen risico voor te betalen. Ook hoeven we geen eigen risico te betalen voor kraamzorg en voor onze kinderen tot de leeftijd 18 is bereikt. Omdat er geen eigen risico betaalt hoeft te worden voor bijvoorbeeld de huisarts voorkomt de overheid dat mensen niet naar de dokter gaan bij mogelijke ziekte.

Waarom kiezen voor een hoger eigen risico?

Je hebt het net al kunnen lezen, het is mogelijk om te kiezen voor een hoger eigen risico. Maar waarom zou je kiezen voor een hoger eigen risico? Dat leggen we je uit! Het is slim om te kiezen voor een hoger eigen risico in 2019 als je verwacht weinig gebruik te gaan maken van zorg. Ben je bijvoorbeeld een sportman met een topfitte conditie, dan is het aannemelijk dat je minder gebruik maakt van zorg als iemand die niet sport.

Het verplichte eigen risico in 2019 is €385, hierboven op kun je ervoor kiezen om een vrijwillig eigen risico te gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit een vrijwillig eigen risico van €100 tot maximaal €500, als je hiervoor kiest dan beloont jouw zorgverzekeraar je met een fors maandelijks lagere premie.

Kiezen voor vrijwillig eigen risico bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis

Veel mensen in Nederland zijn aangesloten bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis, maar hoe zit het als je gebruik wilt maken van een vrijwillig eigen risico bij het Zilveren Kruis? Je kunt ervoor kiezen om een vrijwillig extra risico te nemen van €100 bovenop het verplichte eigen risico, je wordt dan beloont met een korting van 4 euro per maand op jouw premie.

Kies je ervoor om te kiezen voor een maximaal vrijwillig eigen risico dan wordt je beloont met een korting van maximaal €20. Houdt er wel rekening mee dat het verplichte eigen risico niet wegvalt als je kiest voor een vrijwillig eigen risico, dit komt er namelijk bovenop. Zilveren Kruis geeft in verhouding met andere zorgverzekeraars de meeste korting als je kiest voor een vrijwillig eigen risico.

Ontvang lagere premies bij zorgverzekeraars Menzis, VGZ en CZ

Zilveren Kruis is niet de enige zorgverzekeraar waar je korting kunt ontvangen als je kiest voor een hoger eigen risico. Zo krijg je als verzekerde bij CZ een minimale korting van €3 als je kiest voor een verhoogd eigen risico van €100. Bij een maximaal verhoogd eigen risico van €500 ontvang je een korting van maximaal €17,50. Menzis biedt kortingen van €3 tot maximaal €20. VGZ beloont je met een korting van minimaal €3 tot maximaal €15.

Knoop wel goed in je oren dat kiezen voor een verhoogd eigen risico ook risico’s met zich meebrengt. Ongelukjes zitten vaak in een klein hoekje, zo kun je al snel een arm breken en naar het ziekenhuis moeten. Over de kosten van de zorg voor jouw gebroken arm moet natuurlijk eigen risico betaalt worden. Als je dus kiest voor een verhoogd eigen risico kan het zo zijn dat je ineens hoge kosten ontvangt. Spaar dus altijd wat geld voor onverwachte ongelukken.

Overstappen zorgverzekeraar voor hoger eigen risico

Als je na het lezen van dit artikel overweegt om een hoger eigen risico te nemen, dan raden we je aan om goed te kijken naar alle verschillende zorgverzekeraars. Bekijk goed hoeveel korting je kunt ontvangen bij elke zorgverzekeraar als je kiest voor een hoger eigen risico. Gebruik onze handige vergelijker om direct het gehele aanbod van zorgverzekeringen in Nederland in te zien. Overstappen zorgverzekeraar is voortaan een eitje!

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...