Kerst is alweer bijna en over een weekje of 6 is het alweer zo ver. Het is bijna 2019 en het wordt dus weer de hoogste tijd om na te denken over de zorgverzekering van volgend jaar. Ben jij er al uit of weet je nog niet precies naar welke aanbieder je wil gaan overstappen? Wil je direct vergelijken? Ga dan aan de slag met onze zorgvergelijker 2018.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je situatie is veranderd of dat je een mindere ervaring hebt gehad met een zorgverzekeraar dit jaar. Kijk snel verder in dit artikel om alle fabels en feitjes rondom zorgverzekeringen in 2019 te bekijken.

Fabel 1 – Als ik niets doe verandert er helemaal niets aan mijn zorgverzekering

Dat is natuurlijk onzin, ieder jaar kan de dekking van je verzekering veranderen. De huidige verzekeraar heeft eind november de nieuwe polisvoorwaarden opgestuurd. Het is belangrijk om deze goed in de gaten te houden want je kunt direct zien wat er veranderd is in je dekking.

Fabel 2 – Alle basisverzekeringen zijn hetzelfde

Ook dit is een grote fabel, je hebt namelijk verschillende soorten basisverzekeringen als het om zorgverzekeringen gaat. Je hebt de naturapolis, combinatiepolis en restitutiepolis. Waar je op moet letten zijn de verschillen in zorgkeuze die je hebt. Het verschil zit hem namelijk in de ziekenhuizen waar je terecht kunt.

Met een restitutiepolis kun je overal terecht, de kosten die je daarvoor maakt worden vergoed. Als je kiest voor een combinatiepolis heb je een zeer ruime keuze maar wordt niet alles vergoed en met een naturapolis heb je beperkte tot ruime keuze en worden kosten niet overal vergoed.

Fabel 3- Een polis met je partner is voordeliger en beter

Ook dit is een fabel die echt de wereld uit moet. Het is zeker niet altijd beter om een zorgpolis te nemen met je partner. Het kan namelijk zijn dat je totaal andere zorgbehoeften hebt dan je partner. Ook qua prijs is het verschil bijna nihil tussen een gezamenlijke of aparte zorgverzekering. Wij vinden het slimmer om je individueel te verzekeren: op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Ben jij en je partner uit elkaar en liggen jullie in een scheiding? Bekijk de link om meer te lezen over deze situatie en zorgverzekeringen.

Fabel 4 – Overstappen van zorgverzekering is moeilijk

Ook dit is natuurlijk onzin, vroeger was het nog lastig om de juiste keuze te maken. Tegenwoordig kun je online gemakkelijk in een vergelijker aangeven wat je wel en niet wil verzekeren. Daarna kun je direct kijken welk advies er naar voren komt. Overstappen is daarna een fluitje van een cent want je hoeft niets meer te doen. Een aanvraag is zo gedaan en de overstap wordt geregeld door de nieuwe zorgverzekeraar. Makkelijker kan toch niet?

Fabel 5 – Een collectieve zorgverzekering is altijd goedkoper

Deze fabel moet ondertussen ook echt de wereld uitgeholpen worden. Een collectieve verzekering is natuurlijk extra uitgebreid met extra dekking en je krijgt korting. Op de lange termijn blijkt echter vaak dat deze korting niet opkan tegen een normale verzekering. Let er op of je al de extra’s die je meeverzekerd met een collectieve verzekering echt nodig hebt.

Nee? Vergelijk dan eens individuele verzekeringen en check of je daar beter en goedkoper uit bent dan bij je collectieve verzekeraar. Vaak is het namelijk zo dat vooral verzekeraars profijt hebben van een collectieve verzekering zonder dat jij het doorhebt.

Feiten over de zorgverzekering

Feit 1 – Een bezoek aan de huisarts is volledig gratis

Klopt als een bus, als je naar de huisarts toe gaat hoef je dit niet zelf te betalen. Als je doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis of als je medicijnen krijgt voorgeschreven wordt dit verrekend met je eigen risico

Feit 2 – Je basisverzekering kan onder elke voorwaarde worden geaccepteerd

Dit is ook een feit. Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Daardoor is het zo geregeld dat iedereen geaccepteerd kan worden voor een basisverzekering. Iedereen verdient natuurlijk goede zorg.

Feit 3 – Zorgverzekering vergelijken levert geld op

Zekers te weten. Het is altijd slim om alle zorgverzekeringen te vergelijken voordat je overstapt. Het kost je bijna geen tijd, is gratis en je hebt direct beeld van de complete markt van zorgverzekeringen. Vaak verschillen deze flink qua prijs en dekking en je wil natuurlijk niet de verkeerde keuze maken om een aanvullend pakket te kiezen dat je eigenlijk niet nodig hebt of duurder is dan nodig is.

Feit 4 – Het eigen risico geldt alleen voor verzekerden vanaf 18 jaar

Ok, deze wist je misschien al. We zijn tenslotte allemaal kind geweest. Kinderen die nog geen 18 zijn worden automatisch meeverzekerd op de polis van de ouder. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen. Kinderen zijn gratis meeverzekerd. Denk wel na over de aanvullende verzekeringen, als je kind bijvoorbeeld een beugel of bril nodig heeft is het misschien slim om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...