Heb je last van epilepsie dan is dit zeker geen pretje, mensen die hier helaas mee te kampen hebben kunnen uit het niets een aanval krijgen die wordt veroorzaakt door een elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. In Jip en Janneke taal betekent dit dat er een storing plaatsvindt in de hersenen door het overschrijden van een limiet in de hersencellen, je kunt hier niets aan doen. De oorzaken van een epilepsie aanval zijn erg breed, ook de aanval kan bij ieder persoon anders zijn, de een heeft het heviger dan de ander.

Wanneer deze personen geen aanval ervaren functioneren de hersenen naar behoren en is er eigenlijk niets mis. Je kunt epilepsie het best vergelijken met een stroomstoring of kortsluiting, het slachtoffer kan hevig gaan schokken of uit het niets op de grond vallen, ook kan het zijn dat die persoon vreemde bewegingen begint te maken. Vaak spannen alle spieren samen, waaronder ook de tong, zorg altijd dat je een stuk stof in diegene zijn of haar mond legt, zo kunnen ze zichzelf niet pijnigen. Epilepsie is een genetische ziekte, ook kan het worden veroorzaakt door een dergelijke hersenbeschadiging.

Hoe weet ik wanneer ik epilepsie heb?

Vraag je je af of je leidt aan een epilepsie? Dan zul je een diagnose bij een neuroloog moeten ondergaan. Je kunt voor de behandelingen ook terecht bij de neuroloog. Voor een juiste diagnose van epilepsie is het essentieel om eventuele aanvallen goed te kunnen beschrijven. Voor verder onderzoek kun je ervoor kiezen om in het ziekenhuis een EEG, CT-scan of MRI-scan te ondergaan.

De behandeling van epilepsie

Helaas is het maar in zeer weinig gevallen om epilepsie volledig te genezen. Het is gelukkig wel mogelijk om de aanvallen te verminderen middels medicijnen genaamd anti-epileptica. Sommige mensen hebben geluk en kunnen operatief behandeld worden, helaas is dit niet bij iedereen mogelijk en zullen zij moeten leven met epilepsie en medicijnen.

Vergoeding anti-epileptica

Leid je aan epilepsie dan kom je in aanmerking voor medicijnen, deze worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het is in veel gevallen zo dat er voor de medicijnen een maximale vergoeding wordt uitgekeerd, het kan dan ook zijn dat je eventueel een eigen bijdrage moet betalen. Het is altijd slim om goed te kijken naar het merk medicijnen en naar de polisvoorwaarden, zo weet je precies wat en hoeveel er vergoed wordt. Je wilt met deze ziekte namelijk niet voor verassingen komen te staan, anti-epileptica is essentieel.

Het is namelijk zo dat een epileptische aanval risico’s met zich meebrengt, gelukkig zijn er dan ook medische hulpmiddelen die deze gevaarlijke aanvallen sterk kunnen reduceren. Helaas worden niet alle hulpmiddelen vergoed door de basisverzekering. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een epilepsie alarm, deze wordt bij veel zorgverzekeraars vergoed door een aanvullend pakket.

Leid je onder zeer ernstige epileptische klachten dan wordt er vaak een zogenaamd bedmatje vergoed. Deze zorgt voor een alarm signaal die doorgeeft wanneer het slachtoffer leidt aan een epileptische aanval. Je kunt deze hulpmiddelen aanvragen via het WMO-loket van de desbetreffende gemeente.

Vergelijk je zorgverzekering

Het is bij ons mogelijk om makkelijk en snel alle aanbieders van zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken middels een zorgvergelijker. Het is slim om alle aanbieders vergelijken op de dekking, prijs en service. Wij raden het je aan om de polisvoorwaarden van je huidige zorgverzekeraar raad te plegen, vergelijk vervolgens alle aanbieders middels jouw wensen en bekijk op je erop achteruitgaat. Niemand wil namelijk teveel betalen voor zijn of haar zorgverzekering in 2019.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...