Er zijn veel mensen die de afgelopen jaren een collectieve zorgverzekering hebben afgesloten. Dat is vaak gedaan met het motief om geld te besparen. Vaak scheelt dat ongeveer 10 euro per maand, althans dat denken veel mensen. Het bekende televisieprogramma Radar deed onderzoek onder 26.000 mensen. En wat blijkt? De collectieve zorgverzekering is juist 10 euro duurder in vergelijking met de individuele zorgverzekering.

De meerderheid had de beschikking over een collectieve zorgverzekering

De meerderheid van de ondervraagden heeft gekozen voor een collectieve zorgverzekering. De mensen die hier geen gebruik van maken hebben in het verleden wel een collectieve polis gehad. Dit was vaak zo door de sportclub, een nieuwe baan of het met pensioen gaan. Uit het onderzoek komt naar voren dat ongeveer 31% van de ondervraagden de keuze maakt voor een individuele zorgverzekering. Begin direct het zorgverzekering vergelijken 2018 om de beste polis te vinden, wellicht ben je goedkoper uit dan een collectieve verzekering.

Hoe zijn mensen collectief verzekerd in Nederland

56% Werkgever
12% Consumenten-, ouderen- of vakbond
7% Internetcollectief
6% Vereniging of koepelorganisatie
5% Gemeente

Veel mensen zitten lang bij een collectieve verzekeraar

Over het algemeen zijn veel mensen die gekozen hebben voor een collectieve verzekering trouw aan de verzekeringsmaatschappij. Het komt bij veel mensen voor dat ze al ruim 10 jaar bij de maatschappij verzekerd zijn. Veel mensen weten niet dat ze kunnen overstappen of denken dat het veel gedoe is terwijl het tegendeel waar is. 35% van de ondervraagden kijkt nooit naar een overstap. Uit onderzoek kwam naar voren dat ongeveer 11 procent van de

Nederlanders overstapt van zorgverzekeraar.

Veel mensen zijn collectief verzekerd vanwege de korting. Het kan namelijk voorkomen dat andere familieleden ook verzekerd kunnen worden. 6 procent vindt het mooi makkelijk dat de premie automatisch wordt verrekend met de loonstrook. Anderen vertrouwen op de aanbeveling van hun werkgever of familiekring.

De meeste mensen kiezen voor korting met collectieve zorgverzekering

De overgrote meerderheid, 70 procent, geeft aan dat korting op de premie de grootste reden is om voor een collectieve zorgverzekering te kiezen. De meeste mensen zeggen tot 10 procent korting te krijgen. Maandelijks denkt de meerderheid tot wel 15 euro uit te besparen maar onderzoek toont aan dat dit niet zo is.

Een sigaar uit eigen doos volgens de Minister

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg noemde de collectiviteitskorting de afgelopen zomer nog een sigaar uit eigen doos, zorgverzekeraars verhogen namelijk eerst de premie en geven dan een korting. Uiteindelijk betaal je als verzekerde de korting dus altijd zelf.

Volgens de minister betalen individueel verzekerden of deelnemers van een collectiviteit met een lagere korting dan de opslag, netto mee aan de korting van mensen binnen een collectiviteit met een hoge korting. Maar ook voor mensen binnen zo’n collectief is de korting in werkelijkheid dus lager dan deze lijkt.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...