Over het algemeen denkt men dat het afsluiten van een collectieve zorgverzekering in alle gevallen goedkoper is dan de normale zorgverzekering die je in je eentje afsluit. Integendeel, het is juist zo dat het hebben van een collectieve zorgverzekering duurder is, de korting die je ontvangt zorgt alleen maar voor een kleine prijsverlaging in de maandelijkse premie. Als we gaan kijken naar de gemiddelde maandpremies dan zien we duidelijk dat collectief niet het goedkoopste is. Wij raden het u dus al op voorhand aan om uw huidige collectieve zorgverzekering op te zeggen en over te stappen begin 2019. Hoe zit het allemaal in elkaar?

Korting op de maandelijkse premie, hoe gaat dit in zijn werk bij de collectieve zorgverzekering?

Wanneer je kiest voor een collectieve zorgverzekering zul je een kleine korting op je maandelijkse zorgpremie ontvangen. Echter heb je in de wereld van collectief verzekeren verschillende soorten collectieven, deze zullen we hieronder kort met je bespreken:

Openbaar collectieve zorgverzekering

Heb je te maken met een openbare collectieve zorgverzekering dan spreken we over verzekering waar iedereen gebruik van kan maken, vaak gebeurt dit via een werkgever of sportvereniging. Bij alle soorten is het grootste kenmerk dat er één grote groep samen worden verzekerd.

Zoals we al hadden verteld krijg je van de zorgverzekeraar elke maand een kleine kortingen, daarnaast kan een verzekerde bij een collectieve zorgverzekering gebruik maken van bredere vergoedingen en wordt je vaak in de mogelijkheid gesteld om kinderen en partner mee te verzekeren.

Collectieve zorgverzekering is duurder

Zoals we je in de inleiding al duidelijk willen hebben maken is het hebben van een collectieve zorgverzekering anno 2019 niet goedkoper, het is duurder. Wanneer je de prijsvergelijking gaat uitvoeren zie je al snel dat de kleine maandelijkse kortingen op je premie niet veel voorstellen en eigenlijk totaal in het niet vallen.

Wat is dan de goedkoopste zorgverzekering?

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat ook weer in 2019 de basisverzekeringen zonder een collectiviteitskorting als goedkoopste zorgverzekeringen uit de test komen. Het collectief zorg verzekeren kan in de toekomst nog grotere problemen teweegbrengen dan die er nu al zijn. Minister Schippers gaf in 2017 aan dat er te weinig concurrentie op de markt plaatsvindt onder alle zorgverzekeraars. Deze concurrentie komt automatisch weer in bloei wanneer meerdere consumenten ervoor kiezen om een jaarlijkse overstap te maken.

Dit leidt automatisch tot betere zorg en scherpere premies. De huishoudens die vandaag de dag nog zijn aangesloten bij een collectieve zorgverzekering kunnen in 2019 flink besparen, de vakantie naar Spanje kan in principe al geboekt worden!