Elk jaar worden er veranderingen aangebracht in pakketten en zorgpolissen. Zo ook vergoeding voor mensen met een burn-out. Het is namelijk zo dat zorgverzekeraars sinds 1 januari 2012 geen kosten meer vergoeden voor behandeling van mensen met een burn-out of overspanning. In dit artikel gaan we dit thema is flink aan de tand voelen, is dit namelijk terecht of onterecht van de zorgverzekeraars? Lees snel verder om erachter te komen!

Wat is nou eigenlijk een burn-out of overspanning?

We hebben het vast allemaal al eens gehoord, je collega of familielid heeft last van burn-out. Echter is het helaas nog steeds niet zo dat een burn-out of overspanning zijn toegevoegd aan het DSM. Het DSM is een soort van encyclopedie voor psychiaters en psychologen. Er zijn onderzoeken geweest naar burn-outs en overspanning door het HSK, het HSK is een landelijke organisatie met een groot klantenbestand van vrijwel alle psychologen en psychiaters. Er is onderzoek gedaan naar de symptomen waaruit we kunnen afleiden of iemand last heeft van een burn-out of overspanning, we hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Veel last van duizeligheid, spierpijn en aanhoudende slaapproblemen.
  • Als er sprake is van moeite om makkelijk te kunnen ontspannen.
  • Last van constante vermoeidheid (dit kan zowel lichamelijk als mentaal zijn, ook alle twee is mogelijk).
  • Als er sprake is van veel gebruik van cynisme of een minderwaardigheidsgevoel.
  • Er wordt gesproken van een burn-out of overspanning wanneer deze klachten zijn ontstaan op de werkvloer of werkgerelateerde omstandigheden.

Burn-out is niet hetzelfde als een aanpassingsstoornis!

Vaak wordt er in Nederland een vergissing gemaakt tussen een burn-out of aanpassingsstoornis. Iemand die last heeft van een aanpassingsstoornis heeft vaak last van heftige reacties op stressvolle gebeurtenissen of omstandigheden. Een aanpassingsstoornis trekt vaak al na enkele dagen of maanden weg, vaak wanneer de stressvolle situatie of omstandigheid is opgelost of verdwenen is. Echter is dit bij een burn-out helaas niet, klachten bij een burn-out blijven vaak maandenlang actief.

Zorgverzekeraars vergoeden dus geen kosten meer voor behandelingen van een burn-out, dit komt doordat zij zeggen: ‘’Wij als zorgverzekeraars vinden een burn-out een verklaarbare aanpassing op een niet geheel normale omstandigheid’’ en reden genoeg dus voor de zorgverzekeraars om vergoeding van behandeling niet meer in het basispakket te stoppen. Hieronder leggen we wat meer uit over waarom zorgverzekeraars er zo in staan.

Er is onderzoek geweest

Er is in de laatste paar jaar flink onderzoek gedaan naar de symptomen en oorzaken van burn-outs, ook de zorgverzekeraars hebben dit onderzoek natuurlijk gelezen. In dit onderzoek kwam naar voren dat een burn-out vaak wordt veroorzaakt door externe factoren, zo kun je hierbij denken aan minderwaardigheidsgevoel door werkomstandigheden, een te hoge werkdruk of een grote aanpassing op de werkvloer. Uit het onderzoek wordt dus gesteld dat het ontstaan van een burn-out vaak voorkomt uit externe factoren die te maken hebben met werk, dus volgens de zorgverzekeraars is de werkgever verantwoordelijk voor de kosten van een hersteltraject.

Werk is niet de enige boosdoener

Het is natuurlijk niet zo dat een werkomgeving altijd de grote boosdoener is als het gaat om het ontstaan van een burn-out. Zo zijn er natuurlijk altijd nog persoonlijke situaties en omstandigheden die om de hoek komen kijken. Een perfect voorbeeld van een persoonlijke factor is perfectionisme, zo kun je jezelf teveel druk opleggen om iets perfect te krijgen wat dan tegelijkertijd ook zorgt voor een burn-out. Ook de eigenschap om vrijwel nooit nee te kunnen zeggen zorgt vaak voor burn-outs of overspanning. Vanzelfsprekend wordt er hier dus ook veel aandacht aan besteed door de psycholoog in een hersteltraject. Bekijk snel alle aanbieders van zorgverzekeringen om te kijken wat voor mogelijkheden er zijn omtrent burn-outs. Je kunt bijvoorbeeld gaan kijken naar het Zilveren Kruis zorgverzekering, OHRA zorgverzekering en VGZ zorgverzekering.

Behandeling van een burn-out

Ondanks het onderzoek wordt er tijdens het hersteltraject maar weinig aandacht besteed aan het stukje werkplek. Geen paniek, je wordt niet verplicht om meteen weer volle uren te gaan draaien bij jouw werkgever. Je krijgt immers vanuit de psycholoog advies om minder hooi op je vork te nemen. Echter is het wel zo dat het de bedoeling is dat iemand met een burn-out weer terugkeert op zijn oude werkplek. Veel mensen hebben na een aantal sessies geen last meer van een burn-out, je kunt hierbij denken aan 10 tot 16 sessies. Door te kijken naar de meest voorkomende behandelingen kun je dus concluderen, een burn-out kan ook snel opgelost worden als er gekeken wordt naar persoonlijke omstandigheden in plaats van de werkplek.

Maar wie betaalt dan uiteindelijk de behandeling?

Als het dus ook vaak ligt aan persoonlijke omstandigheden waarom moet een werkgever dan opdraaien voor de kosten van de behandeling? De werkgever heeft hier immers niets mee te maken. Als we dit gaan vergelijken met bijvoorbeeld wanbetalers van belasting in een bepaalde wijk, moet het dan ook zo zijn dat de gehele wijk meer belasting moet betalen door die paar wanbetalers? Verzekeraars leggen dus de kosten neer bij de werkgevers, ze hebben immers baat bij snel herstel van hun werknemers. Allemaal heel leuk van de zorgverzekeraars, maar denk is aan alle kleine ondernemingen met bijvoorbeeld 2 man personeel. Een kleine onderneming ervaart in verhouding met een multinational meer last van de kosten bij een behandeling.

De gevolgen van vergoeding bij herstel door werkgevers

Mensen houden er nou eenmaal niet van om veel geld uit te geven en zo dus ook niet een CEO van een onderneming. Doordat er voortaan betaalt moet worden door werkgevers kan het zijn dat werkgevers nalatig worden en langer wachten met geld in een behandeling steken voor hun werknemer met een burn-out. Hierdoor worden klachten van een burn-out steeds erger en uiteindelijk brengt dit meer kosten met zich mee, denk hierbij aan werknemers die nog langer uit de roulatie zijn. Ook is een ondernemer minder snel geneigd om te kiezen voor personeel met een vast contract, maar toch liever te gaan voor een ZZP’er. Ben je benieuwd naar de goedkoopste zorgverzekering? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...