Misschien heb je het al gehoord in het nieuws, er is een flink tekort aan een veel gebruikte anticonceptiepil. Vrijwel iedere apotheek in Nederland kampt met tekorten en kunnen vrouwen niet meer voorzien van deze anticonceptiepil. Het tekort is ontstaan doordat er problemen zijn bij de productie van de pil. Er wordt verwacht dat er volgende week weer genoeg voorraad is, je kunt dan gewoon weer deze anticonceptie verkrijgen bij de apotheek.

Welke soort anticonceptiepil?

We praten hier over een anticonceptiepil die door veel vrouwen in Nederland gebruik wordt. De naam van deze pil is: Microgynon en Stediril. Helaas hebben vrouwen hier al last van sinds september. Om een je een beeld te geven, 45% van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar maken gebruik van deze specifieke anticonceptiepil.

Vrouwen helpen elkaar

Vrouwen kampen dus al sinds september met een flink tekort van deze pil. Erg vervelend, maar gelukkig wordt er uit eigen initiatief actie ondernomen. Zo is het mogelijk om deze pillen via marktplaats aan te schaffen, ook doen er veel vrouwen een oproep op social media om toch nog de gewenste anticonceptiepil te kunnen gebruiken. Voor mensen die in de buurt van België wonen kunnen daar eventueel nog kijken, hier zijn er namelijk nog veel verkrijgbaar.

Toch zijn er waarschuwingen van apothekers

Er zijn dus veel mensen die onderling met elkaar deze anticonceptiepil uitwisselen. Onder andere Twitter en Facebook worden hiervoor veel gebruikt. Echter is het wel zo dat apothekers hiervoor waarschuwen, je kunt van tevoren natuurlijk nooit weten wat er met de anticonceptiepillen is gebeurt. Normaliter worden medicijnen vernietigd als deze niet zijn verkregen via de apotheek. Het kan zo zijn dat er geknoeid is met de anticonceptiepil, dit veroorzaakt latere klachten.

Vrouwen zijn er klaar mee!

Afgelopen week heeft een grote groep mensen bestaand uit vrouwenorganisaties, apothekers of huisartsen actie ondernomen door een brandbrief te versturen aan de Minister van Medische zorg Bruno Bruins. Er is in deze brief vermeld dat er actie moet worden ondernomen om de anticonceptiepil weer op voorraad en veilig verkrijgbaar te krijgen.

Helaas is er nu een tekort door productieproblemen in de fabriek van de anticonceptiepil. Ook maken er veel zorgverzekeraars gebruik van een voorkeursbeleid. Hierin is vastgesteld dat alleen de goedkoopste anticonceptiepillen vergoed worden. Daarnaast is er aangekondigd dat er geen kwalitatieve medicijnen verwacht worden tegen een te lage prijs.

Vergoeding anticonceptie vanuit de basisverzekering

Kosten voor de anticonceptiepil vallen gelukkig onder de basisverzekering. Je krijgt kosten hiervoor vergoed als je jonger bent dan 21 jaar. Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen die vergoed worden door de zorgverzekeraar:

  • Prikpil: je krijgt dan om de 3 maanden een prik toegediend
  • NuvaRing: dit is een ring die je zelf kunt aanbrengen in de vagina
  • Implanon: anticonceptiestaafje, wordt onder de huid aangebracht
  • Anticonceptiepil
  • Evrapleister: een pleister die je opplakt, werkt hetzelfde als een pil
  • Mirenaspiraal: spiraaltje die wordt ingebracht in de baarmoeder, wel door een gynaecoloog
  • Koperspiraaltje: spiraaltje van koper die wordt ingebracht in de baarmoeder door een gynaecoloog
  • Pessarium: Rubber vliesje dat om de baarmoedermond wordt geplaatst

18 jaar en eigen risico

Als je 18 jaar bent geweest, dan moet je aanspraak maken op je eigen risico voor kosten van een anticonceptiepil. Eigen risico blijft in 2019 €385, dit betekent dat je de eerste €385 zelf moet betalen en de rest wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar.

Ouder dan 21 jaar

Je hebt net kunnen lezen dat anticonceptie onder de basisverzekering valt tot je 21e. Na je 21e moet je hiervoor een aanvullende verzekering voor nemen. Daarnaast wordt de morning afterpil ook vergoed vanuit de aanvullende verzekering en niet de basisverzekering. Wil je graag een spiraaltje nemen? Dan wordt de behandeling hiervoor vergoed vanuit de basisverzekering, dit is namelijk ziekenhuiszorg. Vergelijk zorgverzekeringen om de goedkoopste deal te verkrijgen.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...