Je zult het misschien wel gehoord hebben op het nieuws vorige week. CZ heeft er voor gekozen om een aantal alternatieve geneeswijzen uit het aanvullende pakket te halen. Uit onderzoek bleek nameilijk dat veel klanten alternatieve therapieen als onzinnig beschouwen. Ook bij Achmea en Menzis wordt er kritisch gekeken naar vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen.

Om welke alternatieve geneeswijzen gaat het dan?

Het gaat bijvoorbeeld over reïncarnatietherapie, bij deze therapie worden trauma’s uit een vorig leven behandeld. Ruim een kwart van de ondervraagden was hier negatief over. Het aantal gebruikers van deze therapie is ook niet groot, het gaat om 500 gebruikers over ruim 3 miljoen CZ klanten.

Daarbij werden er nog meer alternatieve geneeswijzen geschrapt, craniosacraaltherapie en ayurveda werden ook weggestemd door klanten. CZ heeft daarbij nog meer therapieën geschrapt, waaronder klankschaaltherapie, ademhalingstherapie en muziekwaterbedtherapie, chakra cursus en lever- en nierreiniging. Deze therapieen kunnen nog gewoon gevolgd worden, de zorgverzekeraar heeft echter besloten om deze behandelingen niet meer te vergoeden. Ook andere grote zorgverzekeraars kijken kritisch naar de dekking voor alternatieve geneeswijzen.

Welke verzekeraars vergoeden nog wel alternatieve geneeswijzen in 2019?

Toch worden er nog steeds alternatieve geneeswijzen vergoed door CZ. De acupunctuur, shiatsu, chiropractie en osteopathie worden nog steeds vergoed door CZ. Menzis en Achmea kijken ook kritisch naar de vergoedingen van alternatieve geneeswijzen want de verzekeraars stellen de eis dat de therapeut is aangesloten bij een specifieke branchevereniging en medische en psychosociale basiskennis op hbo-niveau heeft. Als de therapeut deze gegevens niet kan aanleveren wordt de behandeling namelijk niet vergoed.

Hoeveel mensen maken er gebruik van alternatieve geneeswijzen?

Er zijn toch ruim 1 miljoen gebruikers van alternatieve geneeswijzen. Bij VGZ neemt ruim 1 op de 3 mensen een aanvullende verzekering om de alternatieve geneeswijzen te vergoeden. Het is dus niet zo gek dat grote zorgverzekeraars doorgaan met het vergoeden van alternatieve geneeswijzen.

Menzis geeft aan dat alternatieve geneeswijzen mensen niet alleen hoop geven maar ook het gevoel dat ze zich niet zomaar neerleggen bij klachten en ziekteverschijnselen, veel klanten zijn erg tevreden met de alternatieve geneeswijzen. Dit is vooral zo omdat de aandacht van alternatieve zorgtherapeuten een belangrijk onderdeel zijn voor patienten. Begin direct met het gebruiken van de zorgvergelijker om alle alternatieve geneeswijzen te vergelijken.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...