Misschien heb je het al op het nieuws voorbij zien komen, zorgverzekeraar CZ stopt met alternatieve geneeswijzen te vergoeden. Er waren namelijk veel klanten die dit soort geneeswijzen onzinnig vinden in hun aanvullende pakket en willen hier dan ook niet voor betalen. Om deze reden heeft zorgverzekeraar CZ de keus gemaakt om dit te schrappen uit de aanvullende verzekeringen.

Een externe partij heeft onderzoek gedaan voor CZ naar wensen van klanten, hieruit is gebleken dat het merendeel van het klantenbestand geen vraag en al helemaal niet extra wilde betalen voor deze diensten. De geneeswijzen die worden geschrapt zijn de volgende: fytotherapie, kinesiologie, energetische geneeskunde, craniosacraaltherapie, reïncarnatietherapie of ayurvedische geneeskunde. In de rest van dit artikel gaan we dit uitgebreid bespreken.

Waarom is er onderzoek uitgevoerd?

Er is onderzoek gedaan door onderzoeksbureau GSK, een extern bedrijf. Dit bedrijf heeft gekeken naar het klantenbestand van CZ om te kijken of er genoeg steun was voor deze alternatieve geneeswijzen. Veel van de ondervraagde mensen over deze kwestie, hadden zelf geen ervaring met dit soort geneeswijzen of therapieën. De vraag die ze moesten beantwoorden was: ‘’Wat vind je van alternatieve geneeswijzen en vind je het zinning dat deze worden vergoed in de aanvullende verzekeringen?’’.

Voor elke geneeswijze is er een norm vastgesteld van 12%, uit het onderzoek moest dus komen dat 12% van de ondervraagden het eens was met deze therapie of geneeswijzen, pas dan zouden deze vergoed worden in de aanvullende verzekering. Zo is er per geneeswijze of therapie deze vraag gesteld, dus zijn er ook een aantal overgebleven die worden vergoed in de aanvullende verzekering zoals homeopathie en acupunctuur.

Hoe reageert CZ op de uitslag

Er worden door de zorgverzekeraar dus een aantal therapieën en geneeswijzen niet meer vergoed. Maar hoe heeft CZ gereageerd op de uitslag van het onderzoek? Een woordvoerder van CZ heeft naar buiten gebracht dat solidariteit de bakermat is voor een verzekering. CZ wil een groot collectief aan zichzelf binden, dus past de zorgverzekeraar zichzelf aan op de wensen van de klant. Daarnaast komen ze met een verklaring dat het niet om geld gaat, maar om het sentiment.

Sommige mensen zijn het er niet mee eens

Ondanks het onderzoek zijn er toch flink wat mensen het niet eens met de beslissing van zorgverzekeraar CZ. Om deze reden hebben patiënten en therapeuten van de afgeschafte geneeswijzen of therapieën een petitie opgesteld. Ondertussen hebben er nu 20.000 mensen getekend en wordt de petitie vrijdag ingeleverd bij CZ.

Hoeveel mensen maakte gebruik van deze geneeswijzen?

De grote vraag is dan natuurlijk, hoeveel mensen maken er in Nederland eigenlijk gebruik van deze alternatieve geneeswijzen. Als we gaan kijken naar het onderzoek van het CBS in 2014, dan zien we dat er bijna 1 miljoen mensen gebruik hebben gemaakt van alternatieve geneeswijzen in dat jaar. Als we gaan kijken naar de gehele bevolking, dan is dit 6% van de totale bevolking in Nederland. Ook kwam er uit dit onderzoek dat de meeste mensen gebruik maakten van acupunctuur, dit is dan ook een alternatieve geneeswijs, die vergoedt blijft in de aanvullende verzekering.

Alternatieve geneeswijzen

In Nederland heb je verschillende soorten behandelingen die onder de alternatieve geneeswijzen vallen. Veel mensen weten dan ook niet welke behandeling onder deze categorie valt. We hebben voor jou hieronder een lijst met behandelingen die worden gezien als alternatieve geneeswijzen.

Osteopathie
Podo-orthesiologie
Psychosociale therapie
Shiatsutherapie
Geneesmiddelen alternatief genezer
Homeopathie
Iriscopie
Antroposofie
Chiropractie
Fytotherapie
Acupunctuur
Manuele geneeskunde
Moermantherapie
Natuurkunde geneeskunde
Neuraaltherapie
Orthomanuele geneeskunde
Orthomoleculaire geneeskunde
Orthopedische geneeskunde

Welke zorgverzekering geeft nu nog vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Het is dan nu wel fijn om te weten welke zorgverzekeraar nog wel deze alternatieve geneeswijzen vergoed. Deze gegevens kun je terug vinden in onze vergelijker, ook kun je hier aangegeven van welke alternatieve geneeswijzen je gebruik wilt maken. Je krijgt vervolgens een aanbod op maat. Om het makkelijk voor je te maken hebben we alvast een aantal zorgverzekeringen, die alternatieve geneeswijzen vergoeden op een rijtje gezet:

  • Zorgverzekering OHRA Uitgebreid: gehele vergoeding, maximale vergoeding van €45 per dag, maximale vergoeding van €750 per jaar. Voor deze zorgverzekering betaal je een maandelijks bedrag tussen de €140 en €155.
  • Zorgverzekering Univé Aanvullend Best: gehele vergoeding, maximale vergoeding van €45 per dag, maximale vergoeding van €800 per jaar. Voor deze zorgverzekering betaal je een maandelijks bedrag tussen de €130 en €145.
  • Zorgverzekering VGZ Aanvullend Best: gehele vergoeding, maximale vergoeding van €45 per dag, maximale vergoeding van €800 per jaar. Voor deze zorgverzekering betaal je een maandelijks bedrag tussen de €130 en €145.

Overstappen

Ben je er na dit artikel achter gekomen dat jouw huidige zorgverzekeraar niet meer aan je wensen voldoet? Geen probleem, je kunt voor 31 december nog overstappen van zorgverzekeraar. Bekijk onze vergelijker, vul je persoonlijke wensen in en krijg direct het goedkoopste aanbod te zien. Overstappen is tegenwoordig volledig gratis en wordt voor 95% geregeld door je nieuwe zorgverzekeraar. Het enigste wat jij moet doen is jouw persoonlijke gegevens achterlaten. We wensen je succes met zorgverzekering vergelijken 2018.