Er gaat veel veranderen in de basisverzekering van 2019. Voor mensen die willen afvallen is dit goed nieuws, de basisverzekering gaat in 2019 namelijk afvallen onder begeleiding vergoeden. Het Ministerie van Volksgezondheid en Zorg wil dat er wat gaat gebeuren in de doelgroep volwassenen. Onderzoek toonde namelijk aan dat ruim 48% van de volwassen Nederlanders lijdt aan overgewicht. Ruim 14% heeft zelfs ernstig overgewicht of obesitas.

Je ervaart allerlei klachten als je last hebt van fysieke klachten. Ook kun je last krijgen van mentale klachten omdat je niet lekker in je vel zit. Ook loop je meer risico’s op diabetes, hart en vaatziekten en een hoge bloeddruk. De overheid vindt het nu echt genoeg geweest en gaat ingrijpen door afvallen te stimuleren. Vanaf 2019 kun je leren gezonder te eten en kun je onder begeleiding gemakkelijk afvallen. De overheid hoopt mensen zo tot gezonder leven te brengen zodat deze problemen voorkomen kan worden.

Enkele voorwaarden

Er gelden natuurlijk wel voorwaarden als je gebruik wil maken van het gecombineerde leefstijlinterventie programma. Je kunt dit programma 2 jaar volgen, zo’n programma is gebaseerd op 3 belangrijke punten die helpen tegen overgewicht.

  • Gedrag: Als je deelneemt aan een programma krijg je psychologische ondersteuning om eventuele mentale barrières te doorbreken
  • Voeding: Je krijgt ondersteuning om gezonder of minder te eten
  • Leefstijl: Je krijgt hulp bij het gezonder leven zodat je ook blijft bewegen en gezond blijft leven

Al deze punten worden door een begeleider samengevoegd in een duidelijk traject. De begeleider zal er voor zorgen dat je handige tips ontvangt om om te gaan met bijwerkingen van afvallen. Zo kun je wat stress ervaren of kan er slaapgebrek opspelen. Ook voor deze problemen zijn er GLI programma’s waarbij je in groepsverband wordt begeleid.
Het is wel belangrijk om te weten dat je sportartikelen en sportabonnementen bij een sportschool niet worden vergoed. Het GLI programma is specifiek bedoeld om mensen aan te zetten en te motiveren om te bewegen, het is een advies, wat daarmee gedaan wordt bepaalt de deelnemer zelf.

Wanneer kom je in aanmerking voor het GLI programma

Het kan natuurlijk zijn dat je graag wil weten of je in aanmerking komt voor dit programma. Als je overgewicht hebt kom je niet direct in aanmerking voor het gecombineerde leefstijlinterventie programma. Als je echt een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico kun je in aanmerking komen voor het programma.

Als je een deelnemer bent van dit programma moet je ook aantonen of je gemotiveerd bent om gezonder te leven. Wil je ook weten of u in aanmerking komt met het GLI-programma? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Wil je de zorgverzekering vergelijken 2018 gemakkelijk maken? Gebruik dan de zorgvergelijker 2018 om de beste prijs te vinden.