In Nederland heb je de mogelijkheid om jezelf extra te verzekeren door middel van een aanvullende zorgverzekering. Tegenwoordig kiezen er steeds meer mensen voor de aanvullende tandartsverzekering, dit is dan ook de meest afgenomen verzekering. Toch hebben veel mensen het niet per se nodig. Ga je bijvoorbeeld maar 2 of 3 keer naar de tandarts in een jaar? Dan kan het een stuk goedkoper zijn om zelf de tandartskosten te betalen. In de rest van dit artikel gaan we het hierover hebben.

Welke tandartskosten worden vergoed in de basisverzekering?

Veel kinderen maken flink wat tandartskosten totdat ze 18 jaar oud zijn. Gelukkig zijn kinderen meeverzekerd bij de polis van hun ouders en veel tandartskosten worden daardoor vergoed. We hebben hieronder een aantal behandelingen bij de tandarts die worden vergoed uit de basisverzekering voor kinderen:

 • Vullingen worden vergoed
 • Röntgenfoto’s
 • De welbekende fluoride behandeling
 • Tandsteen verwijderen
 • Preventief onderzoek
 • Wortelkanaal behandeling

Pas op, volwassenen krijgen de kosten van deze behandelingen niet vergoed. Hiervoor moeten volwassen beschikken over een aanvullende tandartsverzekering. Bekijk de vergelijker om direct het aanbod in te kunnen zien van deze aanvullende verzekeringen. In het volgende kopje bespreken we een aantal behandelingen die wel worden vergoed in de basisverzekering.

Tandartsbehandelingen voor volwassenen die wel vergoed worden vanuit de basisverzekering

 • Behandelingen die gedaan moeten worden om ernstige problemen te voorkomen aan tanden of kaken
 • Behandelingen die gedaan moeten worden om verdere schade aan tanden te voorkomen
 • Behandelingen die schade aan het gebit herstellen, die ontstaan zijn door afwijkingen in mond of gebit, ontwikkelingsproblemen en groeistoornissen
 • Kunstgebit
 • Kosten die gemaakt worden bij de kaakchirurg

Pas wel op, de kosten die gemaakt worden voor deze behandelingen worden niet volledig vergoed. Het is zaak dat je eerst het eigen risico betaalt van €385. Denk je toch meer zorg nodig te hebben bij de tandarts, dan is het slim om te gaan kijken naar de aanvullende verzekeringen voor tandartsen.

Is de aanvullende tandartsverzekering wel zo voordelig?

Je hebt al kunnen lezen dat er mensen zijn die gebruik maken van een aanvullende tandartsverzekering, maar dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Maar hoe bepaal je nu of je een aanvullende tandartsverzekering nodig hebt? Dit hangt puur van jouw persoonlijke situatie af.

Denk je veel gebruik te moeten maken van zorg bij de tandarts in 2019, dan is het slim om voor een aanvullende verzekering te kijken. Ben je kerngezond en hoef je nooit naar de tandarts, dan kan het een stuk verstandiger zijn om zelf de kosten hiervoor te betalen. Premies voor aanvullende verzekeringen zijn vaak niet goedkoop.

Bekijk de vergelijker voor aanvullende tandartsverzekeringen

In onze vergelijker kun je handig aangeven of je gebruik wilt maken van zorg bij de tandarts in 2019, je krijgt dan direct het beste aanbod, geheel afgestemd op jouw persoonlijke wensen. We wensen je succes met zorgverzekering vergelijken 2018.

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...