Waar gaat dit artikel over?

Tegenwoordig komen er steeds meer fabels de wereld in over zorgverzekeringen, helaas ontstaan er hierdoor misverstanden over zorgverzekeringen. We weten allemaal dat we zorg en de zorgverzekering serieus moeten nemen, het gaat immers over je persoonlijke gezondheid. In dit artikel gaan we 5 bekende fabels over zorgverzekeringen ophelderen. Lees snel verder en voorkom onnodig hoge kosten.

Je huidige zorgverzekering is niet altijd de beste

Veel mensen denken dat ze altijd goed verzekerd zijn wanneer ze lang klant blijven bij een bepaalde zorgverzekeraar, maar schijn bedriegt. Het komt namelijk vaak voor dat er elk jaar wijzigingen worden doorgevoerd in de polisvoorwaarden. Ook kan het zijn dat jouw huidige zorgverzekeraar geen afspraken meer heeft of er geen heeft gemaakt met sommige ziekenhuizen. Dit kan dus zomaar betekenen dat jouw ziekenhuis ineens niet meer in de polisvoorwaarden voorkomt.

Maak je gebruik van een budgetverzekering of natura verzekering? Let dan op, het kan namelijk zijn dat jouw zorgverzekeraar nog geen afspraken heeft gemaakt met zorgverleners in jouw regio. Wij raden aan om elk jaar goed de polisvoorwaarden door te nemen, zo kun je altijd nog overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Gebruik de vergelijker om direct het gehele aanbod van zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.

Beperkte dekking met een budgetverzekering

Als je gebruik maakt van een budgetverzekering heb je maar een beperkt aantal zorgverleners uit wie je kan kiezen. Het kan dus voorkomen dat jouw zorgverlener waar je een persoonlijke voorkeur voor hebt er niet tussen staat. Je kunt alleen naar zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Dit is een van de nadelen van een budgetverzekering, echter is het een groot fabel dat een budgetverzekering een beperkte dekking heeft. De dekking is zogezegd gelijk. Het is namelijk zo dat alle basisverzekeringen dezelfde dekking bieden. Het enigste waar je dus op moet letten bij een budgetverzekering zijn de afspraken die zijn gemaakt met zorgverleners. Check de zorgvergelijker om alle afspraken van verschillende zorgverzekeraars in te kunnen zien!

Collectief verzekeren is niet altijd het goedkoopst

In Nederland zijn veel mensen collectief verzekerd, ongeveer 70 procent van de Nederlandse huishoudens. Deze mensen zijn allemaal verzekerd met een collectief contract. Het grote voordeel aan een collectief contract is de besparing op jouw premie. Echter moet je goed een oogje in het zeil houden. Vaak ontvang je een korting van 10%, maar het kan zo zijn dat je onder aan de eindstreep nog steeds teveel geld kwijt bent. We laten het zien met een voorbeeld: we gaan uit van de duurste basisverzekering, deze kost op het moment €113,25 per maand. Als we uitgaan van een consument die collectief verzekerd is dan ontvangt die dus 10% korting. Als we dit doorrekenen dan betaal je onderaan de eindstreep nog steeds €101,93.

Als we deze berekening langs andere zorgverzekeraars gaan leggen dan zien we dat dit nog relatief duur is. Ook is er onderzoek gedaan door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit), uit dit onderzoek is gebleken dat er tegenwoordig financieel minder te halen valt bij afsluiting van een collectief contract. Door veel autoriteiten wordt er aangeraden om gebruik te maken van vergelijkers.

Niet naar de dokter door eigen risico

In Nederland moeten we helaas eigen risico betalen, dit is voor veel mensen een groot nadeel. Het komt namelijk nog steeds veel voor dat mensen niet naar de dokter gaan door het eigen risico. Gevaarlijk vinden wij! Zo zijn er op deze wereld nog steeds terminale ziektes die snel ontdekt moeten worden. Als mensen te lang wachten met naar de dokter gaan dan kan dit zorgen voor toenemende problemen.

Echter is het zo dat er in Nederland geen eigen risico betaalt hoeft te worden wanneer je de huisarts bezoekt. Voel je jezelf niet goed? Twijfel niet en bezoek een huisarts! Een huisarts kan goed inschatten of verdere zorg nodig is. Zo hoef je niet om de haverklap bij een pijntje naar het ziekenhuis wat veel kosten met zich meebrengt. Neem dus geen risico’s en bezoek de huisarts wanneer nodig!

Overstappen zorgt voor problemen

Steeds meer mensen denken dat ze niet verzekerd zijn tijdens het overstapproces. Echter is dit een grote fabel! Er is namelijk een speciaal overstap systeem ontwikkelt voor alle zorgverzekeraars, hierdoor kan overstappen niet meer fout gaan! Ook dubbel verzekerd zijn is niet meer mogelijk, het systeem houdt alles bij en geeft meldingen aan zorgverzekeraars wanneer dit voorkomt.

Het overstapproces wordt tegenwoordig door jouw nieuwe zorgverzekeraar geregeld, zij nemen contact op met jouw oude zorgverzekeraar. Er wordt aangegeven dat je bent overgestapt, het enigste wat je moet doen is jouw persoonlijke gegevens doorgeven aan je nieuwe zorgverzekeraar!

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Duurdere zorgverzekering door leeftijd?

Het einde van 2018 is weer in zicht, dat betekent dus overstappen van zorgverzekeraar in veel gevallen. Overstappen is mogelijk tot 1 januari. We gaan het in dit artikel hebben over leeftijd en de zorgverzekering, maar voornamelijk of een zorgverzekering duurder wordt...

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Reuma medicijn Humira ineens stuk goedkoper

Veel mensen met reuma gebruiken het medicijn Humira, de kosten hiervoor zijn ineens flink gedaald. De prijs is flink gedaald doordat het patent over dit medicijn is verlopen in oktober 2018. Reuma medicijnen Humira wordt geproduceerd door het bedrijf AbbVie en heeft...